De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Aalter is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Aalter. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Aalter de nadruk op legt zijn:  

Ondernemers zijn tevreden met de lage belastingen in Aalter, maar de vele boetes zijn een doorn in het oog 

Het is positief dat de ondernemersbelastingen zo laag zijn in Aalter. Een aandachtpunt zijn de vele boetes. Er bestaat een verschillende behandeling in het aantal parkeercontroles, afhankelijk van de ligging van de zaak. Dit is een werkpunt. Klanten uit de rand klagen daarnaast over de strenge mobiliteitscontroles in de kern.  

Promoot een gevarieerd winkelaanbod

Het is belangrijk dat de inwoners van Aalter nog steeds voldoende aanbod vinden in de eigen gemeente. Stel in de volgende legislatuur een commercieel strategisch plan op voor de volledige gemeente. Zorg voor een maximale participatie van de ondernemers en een bevraging bij de consumenten. We vragen een actief acquisitiebeleid, waarbij de noden ook in kaart gebracht worden.  

Voorzie een voltijds ambtenaar lokale economie

Een ambtenaar lokale economie is een belangrijk en direct aanspreekpunt voor de 2700 ondernemers binnen de gemeente. Stel ten laatste in 2026 een voltijds ambtenaar lokale economie aan die het aanspreekpunt is voor alle ondernemers uit Aalter. Deze ambtenaar is de verbindende persoon voor de ondernemers tussen de diensten onderling en de externe stakeholders (Veneco, POV, POM...). UNIZO kan meehelpen om het takenpakket op te stellen.  

Ondernemers willen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. Een vast aanspreekpunt, over de verschillende diensten heen, is daarom een must. 

Informeer over wegenwerken en beschikbare (gratis) parkeerplaatsen  

Zet in op het tijdig informeren en betrekken van ondernemers bij wegenwerken en circulatiewijzigingen. Door dit tijdig te doen, kunnen ondernemers input geven over de timing en eventuele ongewenste effecten. Voorzie voldoende signalisatie bij werken en stem deze af met werken in de ruime omgeving. 

De klanten vinden te weinig de weg naar de gratis ondergrondse parking. Daarom moet de signalisatie beter en moet deze worden voorzien van laadpalen. Ook in de deelkernen vinden we nog te weinig laadpalen.  

Voor kortparkeren in de buurt van handelszaken is het goed om voldoende shop-and-go plaatsen en laad- en loszones te voorzien. 

Ondernemers vragen ondersteuning bij duurzame maatregelen via een energiescan  

Een energiescan kan ondernemers helpen om de juiste beslissingen te nemen op het vlak van energiebesparing. Het zou goed zijn als de gemeente hier een aanbod voorziet en dit promoot bij ondernemers. 

Lees meer over UNIZO Aalter

Lees meer over UNIZO komt op