De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Land van Rhode afdeling Oosterzele is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Oosterzele. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Land van Rhode de nadruk op legt zijn:  

  1. Verlaag de opcentiemen onroerende voorheffing onmiddellijk 

Verminder onmiddellijk de opcentiemen van de onroerende voorheffing en keer de verhoging ervan om in de komende beleidsperiode. De hoge opcentiemen vallen zwaar bij de Oosterzeelse ondernemers. 

  1. Communiceer met en betrek ondernemers

Versterk de dialoog met ondernemers in Oosterzele door het creëren van een actief digitaal en fysiek ondernemersloket.  

Vergroot de bekendheid van de rol van de Ambtenaar Lokale Economie. 

Ontwikkel een doordacht communicatiebeleid dat transparantie bevordert en terugkoppeling geeft over lopende zaken. Heractiveer de Adviesraad Lokale Economie, waarbij afwijkingen van het advies gedegen gemotiveerd moeten worden. 

  1. Schop in de grond, werken of evenement? Informeer en betrek ondernemers

Zet in op het tijdig informeren en betrekken van ondernemers bij werken en evenementen. Door dit tijdig te doen, kunnen ondernemers input geven over de timing en eventuele ongewenste effecten. Zorg voor duidelijke signalisatie bij werken en evenementen. Stem openbare werken in de ruime omgeving op elkaar af. Zet vanuit de gemeente druk om een snelle realisatie van de N42 te bewerkstelligen. 

Informeer ondernemers over de plannen, vooral als er wijzigingen zijn in de planning. 

Investeer in fietsveiligheid door meer vrij liggende fietspaden te voorzien en evalueer gevaarlijke kruispunten. Dit moet de veiligheid van werknemers die zich met de fiets verplaatsen verbeteren. 

  1. Realiseer nu een 2de ambachtszone en zorg voor meer winkels in de kern

Realiseer in de volgende legislatuur een bijkomende ambachtszone. Ondernemers wachten hier al vele jaren op. De vraag naar ruimte is heel groot. Zorg voor een werkbare oplossing voor zonevreemde bedrijven.om te vermijden dat bedrijven wegtrekken door de vele beperkingen. 

Winkels horen thuis in de kernen, niet erbuiten. Het vergunnen van detailhandel langs grote steenwegen, zorgt voor een leegstand in de kern.  

  1. Voorzie voldoende kinderopvang

Een gemeente kan weinig doen om de arbeidsmarkt lokaal te versterken. Toch hebben ze de mogelijkheid om te sleutelen aan randvoorwaarden voor werkende burgers.  

Er zijn verschillende kinderopvanginitiatieven gesloten. Dit is nefast voor jonge gezinnen om gezin te combineren met voltijds te werken. Voorzie daarom voldoende kinderopvang en naschoolse opvang om werknemers met jonge kinderen te ondersteunen. 

Ondersteun kinderopvang initiatieven door hen te begeleiden of naar de juiste begeleidingskanalen te sturen.  

Zorg tegen 2027 voor veilige fietspaden en start in 2025 onderhandelingen met ‘De Lijn’ voor een ‘op maat’ openbaar vervoer aan het begin en het einde van een werkdag voor het woon-werkverkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen.  

“We hebben onze 5 prioriteiten voorgesteld op de gemeenteraad. Nu zijn we er zeker van dat alle politieke families onze speerpunten gehoord hebben. We verwachten al deze punten terug te vinden in de programma’s van de politieke partijen.” zegt Hilde De Boever, voorzitter van UNIZO Land-van-Rhode. “UNIZO zal na de verkiezingen op deze 5 prioriteiten blijven hameren en regelmatig de schepen lokale economie naar een update vragen. Het is ons doel om via samenwerking, van Oosterzele, een ondernemersvriendelijke gemeente te maken.” aldus Hilde De Boever.