De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Land van Rhode is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Merelbeke-Melle. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Land van Rhode de nadruk op legt zijn:  

1. Harmoniseer belastingen op het laagste niveau na de gemeentefusie 

Bij de fusie van gemeenten dient de harmonisatie van belastingen plaats te vinden op het laagste niveau van de betrokken gemeenten. Belastingen die niet bestaan in één van de fusiegemeenten moeten worden afgeschaft.  

Specifiek wordt er aandacht gevraagd voor het afschaffen van belastingen op reclamefolders, die als belastend worden ervaren door ondernemers en nadelig zijn voor de lokale economie.  

Bovendien mag de bedrijfsbelasting op basis van bebouwde oppervlakte uit Melle niet worden overgenomen na de fusie, gezien de reeds bestaande belasting op oppervlakte via onroerende voorheffing. 

2. Creëer een voltijdse functie voor een kmo-ambtenaar met een heldere takenlijst

Om een effectieve ondersteuning voor ondernemers binnen de gemeente te waarborgen, pleit UNIZO voor de instelling van een voltijdse kmo-ambtenaar met een duidelijk gedefinieerd takenpakket. Het is van essentieel belang dat er continuïteit wordt gewaarborgd. Deze ambtenaar, die als aanspreekpunt dient voor diverse ondernemers, waaronder kmo's, vrije beroepen en handelaars, zal de economische raad voor de nieuwe fusiegemeente begeleiden en ondersteunen. 

De kmo-ambtenaar beheert minimaal twee databases. Een inventaris met leegstaande bedrijfs- en winkelpanden en een lijst met de contactgegevens van de ondernemers voor doelgerichte communicatie over relevante onderwerpen.  

3. Na de fusie moet dienstverlening voor de ondernemers drastisch verbeteren

Ondernemers kloppen op verschillende momenten bij de gemeente aan voor vragen, vergunningen en documenten. Voor UNIZO is het belangrijk dat er snelheid en continuïteit in de dossieropvolging zit, om zo tot kwalitatief geholpen te worden. UNIZO vraagt daarom ook om in te zetten op een duurzaam personeelsbeleid en een verkorting van de antwoordtermijnen. Om de termijnen in kaart te brengen, vragen we een nulmeting en een evaluatie na één jaar.  

Het huidige gebrek aan gerichte en tijdige communicatie dient te worden aangepakt. 

4. Vergroot de beschikbare ruimte voor kmo's

Ondersteun ondernemers bij het vinden van geschikte locaties door actief te zoeken naar beschikbare gronden en panden. Gezien het gebrek aan ruimte op bestaande bedrijvenzones is het noodzakelijk om nieuwe mogelijkheden te verkennen. 

5. Informeer en consulteer ondernemers bij openbare werken

Zet in op het tijdig informeren en betrekken van ondernemers bij wijzigingen aan de mobiliteit. Dit is bijvoorbeeld onvoldoende gebeurd in de Kerkstraat in Melle. We vragen een herziening van deze situatie.  

Door dit tijdig te communiceren, kunnen ondernemers input geven over de timing en eventuele ongewenste effecten. Voorzie voldoende signalisatie bij werken en stem deze af met openbare werken in de ruime omgeving. 

Bekijk samen met het Agentschap Wegen en Verkeer hoe de doorstroming op gewestwegen verbeterd kan worden door een dynamische verkeerslichtenregeling. 

Lees meer over UNIZO Land van Rhode

Lees meer over UNIZO komt op