De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Lebbeke en de Gemeentelijke Ondernemingsraad is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Lebbeke. Het UNIZO-bestuur en de Gemeentelijke Ondernemersraad hebben in samenspraak met hun leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zij zullen ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.

De vijf prioriteiten waar de nadruk op ligt, zijn:

Betere communicatie bij wegenwerken en evenementen
Betere, tijdige en proactieve communicatie naar ondernemers over hinder bij openbare werken en evenementen (kermis, ijspiste, markt…) zodat zij hun klanten en leveranciers tijdig kunnen informeren. Gebruik verschillende communicatiekanalen (mail, info- of portaalpagina van de gemeente, brief…).

Warm welkom aan nieuwe ondernemers in de gemeente
Zet een actief welkomstbeleid op touw in samenwerking met UNIZO en de Gemeentelijke Ondernemersraad naar ondernemers toe. Doe dit naar analogie van de verwelkoming van nieuwe inwoners. Ondernemers laten kennismaken met de werking en ondersteuning van de gemeentediensten en het faciliteren van netwerken onderling met andere ondernemers kan hen een vliegende en duurzame opstart geven. Doe dit bij voorkeur twee keer per jaar.

Klantvriendelijke gemeentediensten
De stedenbouwkundige dienst dient zich meer op te stellen als een dienstbare en ondersteunende stadsdienst en die proactief meezoekt naar oplossingen met ondernemers. Een bereikbare en meedenkende dienst kan zorgen voor een vlottere doorstroming van kennis en oplossingen op maat. Een aanpak op ondernemersmaat kan veel frustraties voorkomen en tijdswinst betekenen.

Integrale visie op én aanpak van de deelkernen
Creëer samen met de ondernemers een gedragen en toekomstgerichte visie rond de verschillende bedrijvige (deel)kernen (Minnestraat, Wieze, Kleine Plaats, Denderbelle Dorp, Heizijde…). Zorg voor een integrale aanpak van de leegstand, bereikbaarheid en voorzie de nodige stimulansen met een aandacht voor handel, horeca, kleine makers, beleving en sociale functies.

Blijf actief inzetten op lokaal kopen
De gemeente zet nu al in op lokaal kopen. Echter moet dit blijvend en nog actiever worden gepromoot en verder worden uitgebreid. Promoot het platform www.regioleverancier.be actief, zowel naar ondernemers als intern binnen de gemeentelijke diensten. Organiseer samen met UNIZO en de Gemeentelijke Ondernemersraad een infomoment om de gemeentediensten en aankoopcentrales met lokale ondernemers te matchen.

De politici zijn zich nu aan het warmlopen voor de verkiezingen van oktober 2024 en dus grijpen UNIZO Lebbeke en de Gemeentelijke Ondernemersraad deze kans om aandacht te vragen voor de ondernemers in de gemeente. Deze vijf prioriteiten geven duidelijk aan wat een ondernemersvriendelijk beleid zou moeten inhouden. Het is nu aan de kandidaten om met deze suggesties aan de slag te gaan én aan de ondernemers om in oktober 2024 ondernemend te gaan stemmen.

Meer lezen over UNIZO Lebbeke

Meer lezen over UNIZO komt op