Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, schuwt de sterke bewoordingen niet in zijn reactie op de plannen van de Franstalige socialisten om via een wetsvoorstel toch een vakbondsvertegenwoordiging af te dwingen op de werkvloer bij zelfstandige franchisingwinkels. "De PS wil met een nieuwe wet franchising naar een communistische heilstaat evolueren", wond hij er donderdagavond, 24 maart, in het nieuws op Kanaal Z geen doekjes om. Met haar wetsvoorstel gooit de PS olie op het vuur van het lopende conflict bij Delhaize, waar de directie besliste om haar geïntegreerde supermarkten te verkopen aan zelfstandige franchisenemers.

Herbekijk hier de reactie van Danny Van Assche op Kanaal Z

Lees hier het UNIZO-persbericht met onze uitgebreide reactie

Danny Van Assche

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO in het nieuws op Kanaal Z: "Het wetsvoorstel van de PS is volstrekt onrealistisch."

Volgens het wetsvoorstel dat de PS wil indienen zouden verschillende zelfstandige franchisenemers, die onder dezelfde bedrijfs/formulenaam werken, toch als éénzelfde bedrijf worden beschouwd, waardoor ze boven de personeelsdrempel uitkomen voor een verplichte vakbondsvertegenwoordiging op de werkvloer. "Volstrekt onmogelijk om daar een overkoepelende vakbondswerking op te enten. Al die franchisenemers zijn elk op zich zelfstandige ondernemers, die zelf hun mensen hebben aangeworven en die voeren elk hun eigen personeelsbeleid voor eigen rekening en risico."

UNIZO benadrukt dat net die aanwezigheid van de vakbonden voor de huidige problemen heeft gezorgd bij de geïntegreerde Delhaize-winkels. De vakbonden hebben er dermate onrealistische loons- en arbeidsvoorwaarden afgedwongen dat de winkels onmogelijk nog concurrentieel en rendabel kunnen draaien.

Naast UNIZO vegen ook het VBO, Voka en UCM het wetsvoorstel van de PS van tafel.