UNIZO slaat opnieuw de handen in elkaar met Trias, de ngo die dromen van ondernemende mensen in het zuiden kansen geeft. Na een geslaagd stadsplanningsproject in Tanzania en de uitrol van een Zuid-Afrikaanse ondernemerslijn starten we nu een samenwerking op met de Oegandese ondernemersvereniging USSIA. Veronica Namwanje, directrice van USSIA, vertelt over de plannen.

Met welke uitdagingen worden (startende) ondernemers in Oeganda geconfronteerd?
“Vooral de toegang tot informatie is het grootste struikelblok voor Oegandese ondernemers. Of het nu gaat over technische kennis of management skills: vaak is correcte info moeilijk terug te vinden. Ook een gebrek aan kapitaal of goede kennis van de markt verhinderen ondernemers vaak om een bloeiende zak op te starten. En daar wil USSIA graag iets aan veranderen.”Wat houdt jullie samenwerking met UNIZO precies in?
“Dankzij Trias werken we al langer met UNIZO, maar binnenkort starten we een boeiend nieuw project op. Samen willen we een online platform ontwikkelen waar beginnende ondernemers terecht kunnen met al hun vragen. Op die manier willen we nieuwe ondernemers nog beter kunnen begeleiden en extra groeikansen voor hen creëren. En dat is nodig, want een onderneming opstarten is voor veel jonge Oegandezen vaak de enige manier om rond te komen. Zo is maar liefst 77% van de inwoners in ons land onder de 30 en is de werkloosheid juist bij jongeren torenhoog. Diezelfde jongeren gaan online op zoek naar informatie, maar vinden er lang niet altijd wat ze zoeken."Vanwaar de keuze voor UNIZO?
“Voor ons is het sowieso een meerwaarde om expertise te delen met andere organisaties. En UNIZO heeft met haar Startersplatform al een interessante ruimte gecreëerd voor Belgische ondernemers. Exact wat we zochten eigenlijk. Dus toen we hierover hoorden, waren we meteen enthousiast. Vandaar dat we nu de vertaalslag willen maken naar de Oegandese context zonder dubbel werk te moeten doen.”