De Brusselse regering heeft twee nieuwe premies voor ondernemingen die actief zijn in sectoren die gevoelig zijn op het vlak van energie, aangekondigd. Het gaat meer bepaald om een premie voor investeringen en een premie voor consultancy om energie te besparen en de energietransitie van ondernemingen te realiseren. Die premies vormen een aanvulling op de andere gewestelijke steunmaatregelen waartoe al is besloten (compensatiepremie, creatie van de Energy&Reno-lening, versterking van de Renolution-premies en de begeleiding in het kader van het EnergiePack).
Het gaat om verschillende soorten investeringen zoals bijvoorbeeld : vernieuwing van verlichtingsinstallaties door middel van ledlampen, beheer van de verlichting op basis van tijd of aanwezigheid, ventilatie met warmteterugwinning, automatisch sluitende deuren ... maar ook andere energiebesparende investeringen die rechtstreeks verband houden met de hoofdactiviteit van de begunstigde en die een machine of installatie met aanzienlijk lagere energieprestaties vervangen, zoals een professionele oven of koelkast. Het is aan Brussel Economie en Werkgelegenheid om de criteria te bepalen en of de investering voldoende energiebesparing oplevert. Voor de steun voor investeringen is het minimumbedrag 2.000 euro, met een percentage van tussenkomst in de factuur van 50%. Die steun is beperkt tot 50.000 euro. De steun voor de inschakeling van consultancy is beperkt tot maximaal 15.000 euro. Het tussenkomstpercentage daarvan is 70%. Bovendien is voorzien in terugwerkende kracht: uitgaven die sinds 1 september 2022 zijn gedaan, kunnen in aanmerking worden genomen.

De twee premies zijn een uitbreiding van de reeds bestaande subsidiemaatregelen die terug te vinden zijn op www.premieskmo.brussels. Het totale budget voor die twee nieuwe premies is vastgesteld op 12 miljoen euro. 

Beide premies zullen naar verwachting in de loop van februari beschikbaar zijn. Maar de premies zijn wel met terugwerkende kracht van toepassing, zodat de ondernemingen die recent reeds gelijkaardige investeringen deden (vanaf 1 september 2022), ook van deze verhoogde subsidie kunnen genieten.