In juli 2022 zakte de wisselkoers van de euro tot 1 dollar. Meer zelfs: de euro dook zelfs enkele keren tot ónder 1 dollar. De laatste keer dat dit gebeurde was 20 jaar geleden. Hoe komt dit precies en wat zijn de gevolgen voor jou als Belgische ondernemer?

De zwakke positie van de euro tegenover de dollar is vooral te wijten aan twee factoren. Ten eerste is de Europese Unie erg afhankelijk van Russische gasleveringen. Door de Europese sancties tegen Rusland naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland de gasleveringen fors verminderd en zijn de prijzen de hoogte in geschoten. Als netto-gasexporteur zijn de Verenigde Staten een stuk minder kwetsbaar voor verhoogde gasprijzen.

Een tweede factor is het verschillend monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de Europese centrale bank (ECB). De Fed is veel vroeger begonnen met het optrekken van de rente om de inflatie te bestrijden in vergelijking met de ECB. Daardoor is het voor internationale investeerders aantrekkelijker geworden om te beleggen in dollars dan in euro’s, wat voor een waardevermindering van de euro in termen van dollars zorgt.

Wil je meer weten over de opportuniteiten in VS? Volg dan de infosessie op 4 oktober.

Wat zijn de gevolgen?

Een daling van de euro verhoogt de inflatie, waardoor ingevoerde producten en grondstoffen duurder worden. Europese bedrijven en consumenten moeten meer euro’s betalen voor eenzelfde hoeveelheid olie, aangezien olie in dollar wordt verhandeld en die dus meer geld kosten vandaag. Je zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat je veel meer betaalt aan de pomp.

Gelukkig brengt de zwakke euro voor jou als ondernemer ook opportuniteiten met zich mee, want een zwakke euro in termen van dollars heeft een positieve impact op de economische activiteit in Europa. Europese producten zijn namelijk goedkoper geworden op markten buiten de eurozone, wat de concurrentiekracht van Europese bedrijven stimuleert. Het is op dit moment dus heel aantrekkelijk om te exporteren buiten de Europese Unie.

Europese producten competitiever in de VS

Hoe komt het precies dat het aantrekkelijk is om op dit moment te exporteren buiten de Europese Unie en zeker naar de Verenigde Staten? Een sterke dollar t.o.v. een zwakke euro betekent dat de dollar apprecieert en de euro deprecieert. Een gevolg daarvan is dat Europese goederen op de Amerikaanse markt goedkoper worden en er dus méér vraag is naar Europese goederen. Op de Europese markt gebeurt dan het omgekeerde, Amerikaanse goederen worden duurder op de Europese markt en zijn dus minder gegeerd. Als Belgische ondernemer is het dus een goed moment om je goederen te exporteren naar de Verenigde Staten!

De daling van de euro vergroot dus op die manier de concurrentiekracht voor Europese bedrijven in de Verenigde Staten en stimuleert de export. Voor de Amerikaanse ondernemingen is het omgekeerde waar, want zij zien hun concurrentiekracht in de Europese Unie net dalen. De grootste winnaars zijn de industriële bedrijven, want die voeren relatief meer uit in vergelijking met de dienstensector.

Momenteel ziet het er niet naar uit dat de positie van de euro terug sterker zal worden. Meer zelfs, economen voorspellen een verdere daling van de euro t.o.v. de dollar in de nabije toekomst.

Wil jij ook beginnen met exporteren naar de VS? Schrijf je dan nu in op de infosessie "Zaken doen met VS" van 4 oktober in Antwerpen.