Dankzij uitgeverij Lannoo, partner van het UNIZO Topseminar, mogen we 10 gratis exemplaren weggeven van het boek “Van Tanker naar Speedboot” van Pieter Daelman, waarin je leert hoe je je medewerkers optimaal kan inzetten om als bedrijf te innoveren. Stuur een mail naar communicatie@unizo.be en vertel ons in enkele zinnen waarom jij dit boek zo hard nodig hebt. Zet zeker ook je naam en (bedrijfs)adres, je telefoonnummer en UNIZO-lidnummer in je mail. De 10 winnaars krijgen het boek gratis thuisgestuurd. Dit keer niet bij de gelukkigen? Geen nood: in elk nummer van ZO geven we opnieuw 10 boeken weg van een spreker op ons UNIZO Topseminar.

Het UNIZO Topseminar!

In amper enkele jaren tijd is het UNIZO Topseminar uitgegroeid tot een begrip in de ondernemerswereld. En dat dankzij het unieke concept, waarbij 10 straffe topsprekers, allemaal in één enkele dag, de essentie brengen van hun inspirerende managementboodschap. Een boodschap die je als aanwezige ondernemer na afloop ook nog eens uitvoerig kan nalezen in de boeken van de sprekers die je mee naar huis krijgt. Het UNIZO Topseminar vindt dit jaar plaats op 6 december in de Elisabethzaal in Antwerpen.

 

Pieter Daelman is een van de keynote speakers op het UNIZO topseminar.

Pieter Daelman: “Wanneer een klant bij mij komt met de vraag hoe ze meer ideeën en innovatie uit hun medewerkers kunnen krijgen, pols ik eerst even hoe dat proces op dit moment georganiseerd is binnen het bedrijf. Meestal blijkt het dan enkel over spontane ideecreatie te gaan: iemand zit achter z’n bureau, krijgt daar ‘out of the blue’ een geniaal idee, loopt er vervolgens mee naar z’n leidinggevende en dropt het daar op goed geluk. Soms hangt er hier of daar nog een verloren gelopen ideeënbus. En in uitzonderlijke gevallen is er zelfs al een digitaal ideeplatform. Maar daar stopt het dan ook.” 

“Vervolgens vraag ik hoe ze de toekomst zien. En ook daar krijg ik doorgaans hetzelfde antwoord: meer van hetzelfde. Meer mensen die achter hun bureau vanzelf meer geniale ideeën hebben, die ze vervolgens bij meer leidinggevenden droppen. Ja, spontane ideegeneratie zal een deel uitmaken van een volwassen innovatiecultuur. Alleen geraak je daar niet via nog meer individuele ‘Aha!’ of ‘Eureka!’ Om daar te geraken heb je geleide ideecreatie nodig.”

Om zo’n participatieve innovatiecultuur te verwezenlijken, ontwikkelde Pieter in samenwerking met onderzoekers van de UGent het CROMAX-model. Het bevat meer dan 60 wetenschappelijk onderbouwde parameters die je in staat stellen om de cultuur binnen jouw organisatie nauwkeurig te onderzoeken, te verbeteren en te managen. “Niet iedereen is een ‘ideator’ in hart en nieren”, legt Pieter uit. “Maar dat betekent niet dat ze geen essentiële bijdrage kunnen leveren aan innovatie, integendeel. Alleen zullen zij net iets minder snel de sprong wagen in de onzekere en dus risicovolle omgeving die innovatie is. Om die stap te nemen hebben ze een stevige ruggensteun nodig. We moeten ze bij de hand nemen en hen veilig doorheen deze woelige wateren leiden.”

Pieter Daelman is zaakvoerder en expert innovatiecultuur bij Bedenk, gastprofessor creativiteit en innovatie aan de Karel De Grote Hogeschool en coauteur van het CROMAX-framework.