#UNIZOWingene-Zwevezelekomtop!

Ondernemers moeten in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. Daarom stelt UNIZO Wingene-Zwevezele enkele speerpunten op voor een ondernemersvriendelijk beleid om zo de lokale prioriteiten op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 naar voor te brengen. We blijven als lokale ondernemersvereniging de ondernemer inspireren, voeden, versterken en verbinden.

Aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2024; De wereld verandert! De maatschappelijke uitdagingen zijn talrijk, complex en kunnen enkel via samenwerking worden aangepakt.  Dankzij de digitalisering speelt het ondernemen zich af in een geglobaliseerde context: we zijn verbonden met mensen aan de andere kant van de wereld, startups zoeken werkkapitaal in Dubai en bepaalde taken worden uitbesteed naar de andere kant van de wereld. Voor internationaal aangestuurde ondernemingen is fysieke verankering vaak een zeer relatief begrip geworden. Tegelijkertijd zien we dat de consument houvast zoekt in het authentieke, nabije en herkenbare. De mens achter het product of de dienst blijft belangrijk.

We zijn ervan overtuigd dat nabijheid cruciaal is en blijft om relevant te zijn, en juist in deze context zijn de zelfstandige ondernemers een stabiel baken: zij staan open voor de kansen die de wereld hen biedt, maar blijven geworteld in hun streek; zij zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen gaan werken en betalen via sponsoring het voetbaltruitje van onze kinderen.

En juist daarom komt UNIZO Wingene-Zwevezele op! Een ondernemersvriendelijk beleid geeft antwoord op de noden en uitdagingen waar ondernemers vandaag voor staan. UNIZO Wingene-Zwevezele bepaalde daarom 4 speerpunten voor een ondernemersvriendelijk beleid;

1. Blijf werken aan een aangenaam en eerlijk ondernemersmilieu waarin de ondernemer gehoord wordt.

Het is essentieel dat de gemeente blijft luisteren naar de uitdagingen en suggesties van lokale ondernemers om een beleid te ontwikkelen dat effectief en ondersteunend is. Door een open dialoog en samenwerking met UNIZO Wingene-Zwevezele en andere stakeholders kunnen we gezamenlijk bouwen aan een bloeiende lokale economie die ook op lange termijn duurzaam is en blijft.

2. Doe meer zaken met lokale ondernemers: Kijk bij lokale aanbestedingen eerst naast de deur!

UNIZO Wingene-Zwevezele pleit voor een actiever beleid waarbij de gemeente meer zaken doet met lokale ondernemers. Bij lokale aanbestedingen is het van groot belang om eerst bij onze eigen ondernemers te kijken voordat elders wordt gezocht. Door lokaal te kopen en samen te werken, versterken we niet alleen onze lokale economie, maar stimuleren we ook de groei en werkgelegenheid binnen onze gemeente.

3. Voer een kernversterkend beleid en laat Wingene-Zwevezele nog meer floreren.

UNIZO Wingene-Zwevezele roept de gemeente Wingene op om een kernversterkend beleid te voeren dat lokale handelaars op verschillende manieren ondersteunt, terwijl ook de mogelijkheden voor het activeren van extra industriezones worden verkend, waar zowel kleine als middelgrote KMO's zich kunnen vestigen. Dit beleid moet gericht zijn op het bieden van financiële steun, het verbeteren van de infrastructuur en het promoten van lokale producten en diensten, waardoor een bloeiende lokale economie wordt bevorderd en een levendige gemeenschap wordt versterkt.

4. Ga vol voor een duurzaam ondernemersbeleid en werk samen met UNIZO Wingene-Zwevezele enerzijds, en de WVI anderzijds voor de uitwerking daarvan.

UNIZO Wingene-Zwevezele pleit voor een doortastend duurzaam ondernemersbeleid. Wij geloven in een partnerschap tussen de gemeente, lokale ondernemers vertegenwoordigd door UNIZO & de WVI om dit te realiseren. Als lokale overheid, voorzie steun voor ondernemers die willen ontharden of een wadi willen aanleggen, zodat we samen kunnen werken aan een duurzame en veerkrachtigere gemeente. Werk samen met de WVI om expertise en middelen te bundelen voor duurzame ontwikkeling. Creëer een platform voor kennisuitwisseling en samenwerking, waarin ideeën voor duurzaamheid worden gedeeld en gestimuleerd.

Anton Vanoverbeke
Anton Vanoverbeke
Regiomanager

Nuttig voor jou