Zomer! Festivaltijd! Het is de tijd van zon, vrolijkheid en ontmoeting. Een mens zou bijna vergeten dat het ook eens moet regenen, zo af en toe.

Toen ik ongeveer een jaar geleden bij UNIZO Oost-Vlaanderen begon, telde onze provincie bijna 8000 leden. 8000 succesverhalen, dacht ik. Zon op 8000 wegen. Maar al snel bleek ook tegenslag bij het ondernemerschap te horen, zoals regen bij zonneschijn. Ondernemen is ploeteren. Het is soms verdomd eenzaam.

De laatste maanden hebben twee gebeurtenissen me echt geraakt. Begin juli stapte een jonge ondernemer uit het leven. Dit heeft een hele community beroerd. Hebben we het niet gezien? Hadden we het moeten zien? Wat hadden we kunnen doen om te helpen? Wat kunnen we nu doen om te helpen? Een paar weken later was er een noodkreet op Facebook. Een ondernemer die zonder te willen klagen alle recente tegenslagen opsomde en tegelijk aangaf dat hij die wel zou incasseren en oplossen. "Maak je over mij geen zorgen." Maar het was zijn bedenking "wie heeft aandacht voor het mentale welzijn van de ondernemer?" die mij het meest is bijgebleven.

Alle dagen zonneschijn is geen realistische wens. Regen hoort erbij. En ja, ook ploeteren en zoeken. Maar zelfs als je je alleen voelt, ben je niet alleen. Er zijn luisterende oren, ruggespraak, schouders om op te huilen, knappe koppen die gespecialiseerd advies kunnen geven en uitgestoken handen. Bij UNIZO staan heel wat mensen klaar om ondernemers met raad en daad bij te staan. Dat heb ik intussen wel geleerd. Soms lukt het ons om de zon weer te laten schijnen op een regenachtige weg.

Hannah Van Ootegem
Communicatieverantwoordelijke