Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

3Motion is de topambassadeur van Vlaams ondernemerschap

Top. Ik heb er geen ander woord voor. Het UNIZO Topseminar 2023 in Oostende was gisteren gewoon top. Meer dan 800 ondernemers kwamen af om de auteurs van tien spraakmakende managementboeken hun verhaal te horen meegeven, mét tips en tricks om concreet in de bedrijven toe te passen. Het werd nog meer top door de immer professionele Indra De Witte in korte interviews het beste uit elke keynote te halen. Het was top om zoveel enthousiaste ondernemers samen te zien. Want daar dient UNIZO voor: ondernemers versterken.

En dan had ik het nog niet over het spannendste moment van de dag: de bekendmaking van de KMO van het Jaar. Elk jaar selecteert een onafhankelijke jury uit de vijf provinciale winnaars één opper-ambassadeur. Want dat is het. De KMO van het Jaar is een bekroning voor professionalisme, economisch succes, duurzaamheid, hr-beleid en goede marketing. Het is ook een opdracht. Want ons land is het belangrijkse kmo-land van West-Europa. Nergens is de economie zo afhankelijk van zelfstandig ondernemerschap als in België en Vlaanderen. Maar dat betekent niet dat dit ook zo (h)erkend wordt door de samenleving. En daar dient de KMO van het Jaar voor: een ambassadeur zijn voor het ondernemerschap in ons land. Onvermoeibaar tonen waar ons ondernemerschap toe in staat is.

De vijf provinciale kmo’s van het jaar zijn elk op zich topbedrijven met topondernemers die deze opdracht graag in handen nemen. Maar ééntje ervan is uitgeroepen tot de echte topambassadeur. En die eer valt te beurt aan 3Motion uit Zele. Onderneemster Femke Helon won in 2020 al de Womed Award, en voegt dus nu de trofee van KMO van het Jaar aan het lijstje toe. Niet onterecht want deze expert in creatieve visuele marketing sprong er uit wegens hun duurzame aanpak, hun ambitie om door te groeien (terwijl ze nu al actief zijn in verschillende landen), hun pionierswerk in digitalisering en 3D-printing. 3Motion zal een waardige ambassadeur zijn van het Vlaamse ondernemerschap, maar ook Buildup (Vlaams-Brabant), Visix (West-Vlaanderen), Stroohm (Antwerpen) en Level 27 (Limburg) zullen dit zijn. U hoort nog van hen.

Ik heb nog nooit zo vaak het woordje “top” gebruikt in een tekst. Dat heb je als je het over Vlaams ondernemerschap hebt.

Danny