Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Beter dan verwacht

Deze week presenteerde de federale regering haar begrotingsprioriteiten voor 2024. Aan de ene kant waren onze verwachtingen laag gespannen. Een bonte coalitie van zeven partijen op negen maanden voor de verkiezingen, zou niet meer met grootse hervormingen komen. Aan de andere kant is de verantwoordelijkheid wel groot. In 2024 zijn er verkiezingen en ons land begint een traditie te krijgen van maandenlange regeringsvormingen. De begroting van 2024 zou dus wel eens ook voor 2025 moeten dienen. Wetende dat de staatsfinanciën één van dé grote uitdagingen voor de komende jaren wordt, moest het dus toch minstens een deftige begroting worden.

En kijk, vanuit UNIZO waren we positief verrast deze week met de regeringsvoorstellen. Niet dat er nu ineens belangrijke hervormingen worden aangekondigd, of dat de problematiek van de staatsschuld onder controle is. Maar er zijn wel drie andere redenen waarom we relatief tevreden zijn met het voorgestelde werk.

Wat houden de begrotingsmaatregelen concreet in?

De eerste is de belangrijkste. Zoals gezegd moet de begroting mogelijk twee jaar meegaan, dan moet ze op zijn minst de uitgaven onder controle houden. Niet in het minst omdat ook Europa opnieuw gaat toekijken of we voldoende inspanningen doen om de staatsschuld te beheersen. Wel, de regering is er in geslaagd 1,2 miljard euro aan extra inspanningen te vinden, en dit zonder dat de factuur op de ondernemers wordt afgewenteld. We hadden dit nochtans gevreesd. Dat betekent concreet dat de federale regering onder de 3% begrotingstekort blijft.

De beslissingen over de flexijobs zijn een tweede reden waarom we blij verrast zijn.  UNIZO pleit al jaren om flexijobs toe te staan in alle sectoren. Wie begrijpt waarom je in de ene sector wél en in de andere niet mag flexijobben? Wel, het mag nog steeds niet overal, maar het aantal sectoren waar het wel mag wordt met 12 uitgebreid. In verschillende sectoren mogen eindelijk flexijobbers aan de slag en hierop zaten ze al lang te wachten. We moeten er bij nemen dat de regels aangescherpt worden en zelfs iets complexer. Onbegrijpelijk, want de eenvoud van het systeem maakte het net aantrekkelijk. Maar de uitbreiding is toch significant te noemen.

Ik heb nog een laatste reden om tevreden te zijn. De federale regering voert het akkoord onder sociale partners uit om de minimumlonen te verhogen. We kwamen overeen dat volgend jaar de minimumlonen met 35 euro bruto zouden stijgen maar met een maximale compensatie van de werkgevers. Door een fiscale hervorming zou de 35 euro bruto zelfs tot 50 euro netto omgevormd worden. De regering voert dit uit. Dat betekent dat “making work pay” weer wat meer in de praktijk wordt gebracht, en dit zonder dat de loonkosten stijgen.

Uiteraard zijn er ook heel wat mankementen in de begroting waar we het absoluut niet mee eens zijn. Denk maar aan het optrekken van de btw voor sloop- en renovatiewerken voor bedrijven. Of het duurder maken van de professionele diesel. Maar algemeen vinden we de begroting dus een onverwachte meevaller en dat mag ook al eens.

Danny

Wat houden de begrotingsmaatregelen concreet in?