Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Betrouwbare bestuurders

Vorige week lanceerde UNIZO haar beleidsvoorstellen onder de noemer “Krachtwerk”. Krachtwerk betekent dat regeringen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om krachtig beleid te voeren. Wel, de Vlaamse regering kan volgende maandag bewijzen of ze het begrepen heeft. Maandag wordt Minister-President Jambon in het Vlaams Parlement verwacht voor de traditionele Septemberverklaring. Hierin legt de Vlaamse regering vast welke prioriteiten ze het komende jaar wil aanpakken en op welke manier. Niet onbelangrijk dus, zeker niet in de laatste negen maanden voor de verkiezingen van juni 2024. Bovendien was de Septemberverklaring van vorig jaar een waar Septemberdebacle. We waren getuige van drie coalitiepartners die al vechtend over straat rolden. Geen voorbeeld van krachtwerk dus.

Dit jaar moet het anders zijn. Dit jaar zal het anders zijn. Want hoewel de verkiezingen voor de deur staan, ligt er nog best wat werk op de plank. Trouwens niet alleen over de grote debatten die in de pers worden uitgesmeerd. Neem nu ruimtelijke ordening. Er is een Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, dat een kader moet geven van waar we nog kmo-zones en economische activiteit kunnen inplannen. Alleen mist het nog de noodzakelijke uitvoeringskaders. Provincies doen dus maar verder, zonder met een algemeen kader rekening te houden. Snel op te lossen dus! Gisteren kregen we ook het heugelijke nieuws dat er een grote stap voorwaarts is gezet door de inplanting van grote windmolens omdat de vergunningsprocedures aanzienlijk korter werden. Gevolg: we produceren bijna evenveel elektriciteit met windmolens op het land als de kerncentrales van Doel. Alleen…  die inkorting van de procedure geldt niet voor kleine en middelgrote windmolens. Laat dit nu net de investeringen zijn die kmo’s willen en kunnen doen. Dat moet dringend aangepakt worden.

Deze week ontstond er in de pers een non-debat over de vraag of er meer geld nodig was voor kinderopvang of dat er meer budgettaire voorzichtigheid nodig is. Antwoord is: beiden. Willen we openstaande vacatures ingevuld krijgen, dan is er kinderopvang nodig. Het gaat dan niet alleen om de kwaliteit ervan, maar ook om voldoende kinderverzorgsters. En die vinden we niet door… de krapte op de arbeidsmarkt. Een echte Catch22 dus. Dus: dringend aan te pakken! Maak werk van de instroom uit Wallonië door sluitende afspraken met Forem, de Waalse VDAB. Doe de VDAB beter samenwerken met lokale partners om mensen actief te maken op de arbeidsmarkt. Houd 60-plussers langer op de arbeidsmarkt. En dat laatste doe je alvast niet door ze duurder te maken. Het afschaffen van de RSZ-korting voor oudere werknemers om daarmee kinderopvang te betalen, is dus het ruilen van lood om oud ijzer. 

Het blijft de afgelopen week dan weer opmerkelijk stil over het stikstofdebat. Nochtans was dat onder andere de splijtzwam van vorig jaar én de reden waarom de Vlaamse ministers zowat met slaande deuren op vakantie vertrokken. Hoe moet de stikstofknoop ontward worden? Door met gezond verstand rond de tafel te zitten. Nee, de oplossing ligt er niet in om of voor natuur, of voor industrie, of voor kmo’s, of voor landbouw te kiezen. Goed beleid is net dat je alle activiteiten verzoent. Dan is het nodig om kwetsbaar uit de loopgraven te kruipen, maar het levert wel mogelijk een oplossing op. 

Ja, het is een verkiezingsjaar, en ja, de politieke zenuwen staan hard gespannen. Maar net dan moeten onze politici tonen dat ze goede bestuurders zijn. Want dat is de beste manier om onze stem te kunnen verdienen.

Danny

Lees ook het UNIZO memorandum

Ben jij benieuwd naar de beleidsvoorstellen die UNIZO doet in "Krachtwerk"? 

Je kan ze hier doornemen! Krachtwerk