Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Blauwe digizak

Soms mag je wat vertrouwen hebben in technologie. In technologie die praktische problemen zou kunnen oplossen. Hopelijk hebben we daar deze week een staaltje van mogen meemaken. Deze week zijn er op drie plekken in Vlaanderen proefprojecten opgestart om “digitaal statiegeld” uit te testen. Een digi-wat? Ik leg uit.

De Vlaamse regering wil zwerfafval bestrijden, en gelijk heeft ze. Ze wil dit doen door statiegeld op drankverpakkingen in te voeren, en daar zijn we – om het zacht uit te drukken -  niet enthousiast over. Dat zou betekenen dat je op een blikje of op een PET-fles voortaan statiegeld betaalt dat je terugkrijgt wanneer je de fles of het blikje terugbrengt naar de winkel. Lijkt eenvoudig, want dat doen we toch ook met flessen? Alleen worden er een pak meer wegwerpverpakkingen gebruikt dan flessen. Concreet wil dit dus zeggen dat elke burger deze drankverpakkingen niet meer in de blauwe zak mag steken, maar ze thuis moet opsparen om ze vervolgens naar de winkel te brengen. Daar moet elk van deze verpakkingen één voor één in een (Tomra-)machine gestoken worden. Uiteraard ongeschonden: de machine zal een samengedrukt blikje immers niet herkennen. Niet echt klantvriendelijk dus. Maar ook niet echt gebruiksvriendelijk voor de handelaar. Die moet immers een apparaat aankopen (bij Tomra dus) en er de nodige plaats voor voorzien om het te plaatsen (met voldoende plaats voor de aanschuifrij) én met voldoende capaciteit voor de opslag achteraf. Bovendien mag je er permanent personeel bijzetten. Een proefopstelling bewees immers dat mensen er ook al eens een shampooflacon of een gedeukt blikje in proppen, en dan durft het apparaat te blokkeren. Wie evenmin vrolijk wordt, zijn de verwerkers van de blauwe zak. Als Belgen zijn we zowat wereldkampioen in het sorteren. De blauwe zak is interessant voor de recyclagesector wegens de blikjes en de PET. Maar die gaan er dus uit. Blijft het dan interessant om de restplastics ook apart te blijven ophalen? Veel vragen dus, waarbij UNIZO en Buurtsuper.be vrezen dat we maatschappelijk meer gaan verliezen dan winnen met dit verhaal.

Maar kijk: technologie kan de oplossing zijn. Want als je nu eens het blikje met je smartphone zou kunnen scannen vooraleer je het in je blauwe zak steekt, waarna het statiegeld netjes op je rekening wordt gestort, dan wint iedereen. De consument mag gewoon de vertrouwde blauwe zak gebruiken, waar de recyclagesector weg mee weet. De handelaar moet geen domme investeringen doen. En als het statiegeld werkt, hebben we ook nog eens minder zwerfvuil. Mooi toch? Lang leve de blauwe digizak dus! Wij geloven er alvast in.

Danny