Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Deze week maken we een bijzonder lastig moment mee als ondernemersorganisatie. UNIZO versterkt ondernemers. Dat is onze missie.  Als geen ander voelen we empathie voor de moeilijkheden waar onze ondernemers mee worden geconfronteerd en proberen we er oplossingen voor te vinden. En dat geldt uiteraard ook voor de boeren. Ik heb een grenzeloos respect voor de landbouwondernemers die met hard werk, enorme investeringen en ongelofelijk veel onzekerheden zorgen voor onze voeding. En we mogen trots zijn op wat onze boeren presteren. Onze agro-voedingsindustrie is één van onze belangrijkste exportsectoren. We beseffen als geen ander dat de onzekere situatie waarin vele landbouwers al jaren moeten leven, onhoudbaar is. Of het nu gaat over het stikstofdecreet, het mestactieplan, de energiekosten of de “gewone” gigantische administratieve rompslomp, ze krijgen er allemaal mee te maken. Geen wonder dus dat het potje overkookt. Geen wonder dus dat de boeren hun stem willen laten horen en dat er iets moet veranderen.

UNIZO heeft daarom van nature uit sympathie wanneer de boeren actievoeren. Maar wat er deze week gebeurt, volgen we niet meer. Snelwegen worden afgesloten, vaak zonder voorafgaande waarschuwing. Het zijn situaties die gevaarlijk zijn. Honderden mensen komen vast te staan. Niet even, maar soms ettelijke uren. Dat is meer dan wat hinder. Medische zorgen moeten worden geannuleerd of uitgesteld, omdat er geen doorkomen aan is. Bedrijven kunnen niet meer leveren, of worden niet meer beleverd. Mensen raken niet op hun werk. Vrachtwagenchauffeurs worden geblokkeerd. Moesten de vakbonden dit morgen organiseren (en dat doen ze van tijd tot tijd) dan zouden we verontwaardigd reageren en eisen dat dit binnen de kortste keren ophoudt.

Dus zitten we in een lastig parket. Ons hart is bij de zorgen van de boer, maar evengoed bij de ondernemers die door de acties van deze week (nog meer) shit over zich heen krijgen. We hebben daarom als UNIZO deze week wel degelijk gereageerd, om te vragen deze manier van actie voeren stop te zetten. De Boerenbond organiseert en structureert acties, die duidelijk de stem van de boeren laat horen, maar zonder dat er langdurige impact is voor de vele andere ondernemers en werknemers in het land. We roepen dus op om de richtlijnen van die boerenorganisaties te volgen. En we vragen dat de politieke overheden – deze keer Europa op kop – gehoor geven aan de gerechtvaardigde zorgen van deze belangrijke groep ondernemers. Het land lam leggen zal niets oplossen maar wel de collega- ondernemers koeioneren. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Danny