Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

(Creative) destruction

Starters zijn de zuurstof van een economie. Ze zorgen er immers voor dat bedrijven die stopgezet worden of failliet gaan, vervangen worden door nieuwe ondernemingen met dynamische en innovatieve ideeën. Daarom was het deze week toch even schrikken toen we de starterscijfers publiceerden. Elk jaar maakt UNIZO, samen met UCM en met GraydonCreditsafe, in de Startersatlas de staat van het nieuwe ondernemerschap op. Wel, 2022 is het eerste jaar in tien jaar tijd waarin het aantal starters in ons land niet stijgt. Zelfs in coronajaar 2020 steeg het aantal starters nog licht, en 2021 is niet meer of minder dan een grand cru-jaar. Daarom is de daling in 2022 op het eerste zicht ook niet dramatisch. We scoren nog steeds het tweede hoogste aantal in tien jaar tijd. Probleem is dat ook 2023 zich niet al te best inzet. De daling lijkt zich door te zetten. Het zijn trouwens niet alleen de starters die een alarmbelletje doen afgaan. Het aantal stopzettingen is sterk toegenomen. In plaats van een “creative destruction” dreigt er louter “destruction” over te blijven.

Wat leren al die cijfers ons? Dat de crisissfeer van vorig jaar verre van verteerd is. De ontploffing van de energieprijzen hebben marges aangevreten én hebben vooral ook voor een schok gezorgd. De giga loonindexeringen dragen we allen met ons mee. En het feit dat de PS alleen lastenverhogingen ziet om het begrotingstekort toe te rijden, geeft geen vertrouwen. Het ondernemersvertrouwen blijft dus letterlijk onder nul. En dat heeft ook reële gevolgen. Ondernemers geven er de brui aan of stellen de sprong naar het ondernemerschap uit. En daar wordt onze samenleving gewoon slechter van. Het herstellen van een positief ondernemersklimaat moet dus prioriteit nummer één zijn. Dat is geen slogan, maar pure realiteit. Je ziet het in de cijfers.

Danny

Nuttig voor jou