Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.  

Een terecht Hoge Raad

De afgelopen jaren is er mij iets beginnen opvallen, waaraan ik me ondertussen serieus ben gaan ergeren. Ik mag regelmatig gastcolleges geven aan universiteiten, over sociale dialoog, over loononderhandelingen of over het arbeidsmarktbeleid. Dat is meestal in cursussen economie, sociaal beleid en dergelijke meer. Ik zie veel professoren en dikke cursussen, maar nooit gaat het over zelfstandigen. In een cursus sociale zekerheid gaat het over werknemers. Bij arbeidsmarktbeleid gaat het over werkzoekenden en vacatures. Maar nooit gaat het over het sociaal statuut van de zelfstandigen of over ondernemerschap. In het beste geval staat dat in de annex. Wel, zelfstandigen zijn geen annex. Er zijn in ons land 1,3 miljoen zelfstandigen, waarvan 800.000 in hoofdberoep. Er zijn zelfs 130.000 zelfstandigen die na hun pensioen verderwerken. Zelfstandigen zijn geen annex, ze zijn de werkpaarden van onze samenleving. En dat verdient ook de nodige aandacht.

Deze week werd de Hoge Raad voor Zelfstandigen en KMO samengesteld, en kreeg ik de eer om – samen met mijn Franstalige collega Arnaud Deplae (UCM) – opnieuw voorzitter te worden. Welke Hoge Raad zal u denken? Wel de Hoge Raad is een officieel adviesorgaan voor de federale regering die niet minder dan 180 federaties verenigt, die één ding gemeen hebben: hun leden zijn (hoofdzakelijk) zelfstandige ondernemers. Dat gaat van horeca, bouw, transport, vrije beroepen over kappers, voedingsindustrie, toerisme tot ook de overkoepelende zelfstandigenorganisaties zoals UNIZO. De Hoge Raad zoekt weinig de aandacht op, maar doet wel goed werk. Via dit kanaal kunnen we de mening van ondernemers over wetsontwerpen en besluiten ongecensureerd tot bij de besluitvormers krijgen. Ze zijn zelfs verplicht om ons advies te vragen. De Hoge Raad kan dus weer voor zes jaar van start gaan om samen met de Minister van Zelfstandigen en KMO, David Clarinval, voor een ondernemerstoets in de besluitvorming te zorgen. Veel werk dus. En dat is wat zelfstandigen verdienen: een zeer Hoge Raad die zelfstandigen centraal zet en hen respecteert voor de enorme meerwaarde die ze bieden voor onze welvaart. Nu de rest van de samenleving nog overtuigen.

Danny