Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

En de boer hij ploegde (hopelijk) voort

We vallen deze week van de ene verbazing in de andere. Terwijl in Rusland een echt huurlingenleger een mars op Moskou had ingezet, stak politiek België alle energie in een affaire over een visum. Het lot van de minister én van de federale regering hing dagenlang aan een dun draadje (terwijl ondertussen het huurlingenleger richting Wit-Rusland werd afgeleid). Uiteindelijk kwam de witte rook: de regering zou overleven, de minister mag blijven, maar het vertrouwen van sommige coalitiepartners is daarmee niet hersteld… Wat een vaudeville.

In al die zelf gecreëerde chaos, vergeten we dat er nog aan beleid gedaan moet worden. Ik herhaal wat ik vorige week al eens zei: we hebben een regering nodig die beleid voert, niet één die een jaar in campagnemodus gaat. Dat is alvast gelukt met het energiedossier: de lang verwachte en noodzakelijk deal met Engie is er. De vraag is nu of dit huzarenstukje ook voor de fiscale hervormingen kan herhaald worden. Want tussen alle drama in de Wetstraat door, is dat wel waarover politiek moet gaan. UNIZO is grote voorstander van een stevige fiscale hervorming. Onze ondernemers klagen al jaren de hoge lasten op arbeid aan. België is het land met zowat de hoogste belastingschijven, waarin je ook het snelst verzeild raakt. Dat moet en kan veranderen. En ja, dat zal niet gaan zonder dat hiervoor links en rechts heilige huisjes sneuvelen. We trekken als UNIZO zelf enkele rode lijnen (zoals het vrijwaren van de tweede pijler voor zowel werknemers als voor zelfstandigen, het behouden van een forfaitair systeem van voordelen van alle aard en een meer beredeneerde btw-hervorming), maar daarnaast zijn we ook bereid onze duit in het zakje te doen. Voorwaarde is dat de lasten eerlijk gespreid worden en dat deze voluit gebruikt worden om de lasten op arbeid voor zelfstandigen en op werknemers te milderen.

We roepen de regering op om ondanks alle heisa dit weekend tot echte hervormingen te komen. Misschien kunnen ze zelfs in één trek ook de pensioenen aanpakken? Niet alleen om geen 2 miljard euro aan Europese middelen te verliezen, maar vooral om de pensioenen van de toekomst veilig te stellen. Nog eens vijf minuten politieke moed, en Vivaldi wordt nog een hervormingsregering. Zou het?

Danny