Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Europa is (meer dan) een feest

Je hebt er ongetwijfeld niet naast kunnen kijken. België is sinds 1 januari de voorzitter van de Raad van de Europese Unie en dat is alweer van 2010 geleden. En het lijkt zelfs dat ook Vlaanderen voorzitter wordt, want de Vlaamse Gemeenschap organiseerde vorig weekend een serieus feestje op de Grote Markt van Mechelen (kon je niet missen, want alle kranten schreven over de Gaza-protesten tijdens het feest). Vlaanderen feest zelfs terecht want de Vlaamse ministers zullen ook effectief voor bepaalde bevoegdheden de voorzittershamer vasthouden. Kortom: gans België wordt Europees voorzitter.

De vraag is nu: “Maakt dat iets uit?”. Of beter nog: “Levert het ons iets op, zo’n Europees voorzitterschap?”. Laat ons al eens beginnen of Europa ons iets oplevert. Hoe je het ook draait of keert, Europa blijft ver van ons bed. In de kranten staat Europees nieuws meestal op de pagina’s van het buitenland. En dat is dikke zever. Brussel is voor de Europeaan wat Washington DC is voor de gemiddelde Amerikaan. Weliswaar ver weg, maar wel degelijk “van ons”. De laatste jaren bewees Europa haar waarde nog als het ging over de corona-epidemie, de reacties tegen Rusland en de klimaattransitie. De euro en de eengemaakte markt zijn we al lang gewoon, maar vraag maar eens aan de Britten of ze blij zijn nu ze de gemeenschappelijke markt niet meer hebben.

Dus Europa doet er toe en is van ons. Maakt het dan uit dat wij voorzitter zijn? Misschien minder, maar toch… We zullen accenten kunnen leggen in dossiers die voor ons van belang zijn. En die zijn er wel degelijk. De Amerikanen hebben op het randje van een handelsoorlog ontketend door hun industrie opnieuw zwaar te subsidiëren. Hoe reageren we daar op? Best niet elk Europees land apart, want dat halen we niet. Maar samen zijn we een grotere economische macht dan de VS. Dus industriebeleid ligt zeker op de plank. Een ander hot topic is het migratiedossier. We staan op het punt om een Europees migratiebeleid af te spreken, dat meer gecoördineerd zal zijn dan – opnieuw – de Amerikanen. We gaan werken rond hernieuwbare energie, verpakking, … Ook sociale materie zal mogelijk aanbod komen, en daar moeten we dan weer meer waakzaam zijn. Het belangrijkste van het Belgische voorzitterschap is eigenlijk dat we daarmee Europa in the picture zetten. Ik zou dit editoriaal niet schrijven moest Slovenië zijn voorzitterschap beginnen. Nu dus wel. Laat ons er wel aan werken, om de aandacht voor Europa achteraf weer niet als een plumpudding in elkaar zakt. Daarvoor is het veel te belangrijk.

Kan UNIZO in Europa iets betekenen? Eigenlijk wel. We volgen de Europese dossiers op en overleggen met de Belgische leden van het Europees Parlement en met onze betrokken ministers. Maar onze grootste rots in de branding is SME United, de UNIZO van Europa. Samen laten we de stem van de zelfstandige ondernemer horen in Europa. Want zo ver is Brussel nu ook weer niet.

Danny