Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Liever David dan Calimero

Dat we dat nog mogen meemaken! Vandaag wordt er in het federaal parlement een nieuwe belasting op bedrijven gestemd, en UNIZO is daar blij mee. Dat is straf. Het is dan ook geen nieuwe belasting, maar gewoon de garantie dat alle ondernemingen die in ons land actief zijn eerlijk belastingen betalen. En daar wringt het schoentje. De Vlaamse en Belgische economie bestaat grotendeels uit een dicht netwerk aan kmo’s en lokaal ondernemerschap. Al deze ondernemers betalen braaf vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting aan de overheid (naast nog vele andere taksen). Maar de allergrootste concerns van de wereld, doen dat anders. Ze ontwikkelen wereldwijd hun activiteiten maar ze organiseren zich zo, dat de winst gemaakt wordt in belastingparadijzen, waar ze nauwelijks iets moeten bijdragen. Ooit was dat Ierland en Luxemburg, nu is het al veel vaker een Caraïbisch of Zuidzee-eiland.  Na een jarenlang debat in de club van de meest ontwikkelde economieën in de wereld (de OESO) besliste de Europese Unie eind vorig jaar dat er een minimumbelasting moet opgelegd worden aan deze giganten. Vandaag is het zover: de Kamer keurt het ontwerp wet goed om deze Gigantentaks in te voeren. Bedrijven die hier serieuze omzet creëren, moeten er minstens 15% belasting op betalen. Gedaan dus dat de lokale ondernemers mogen bijdragen, maar de allerrijkste en allergrootste concerns niet. Een gelijk(er) speelveld, noemt men dat.

Daarmee zijn we er nog niet. Naast deze giganten zijn er ook de digitale giganten. “Gafa” in het jargon: Google, Amazon, Facebook en Apple. Ook zij maken wereldwijde superwinsten, ook in ons land. Ook zij moeten bijdragen. Deze Digitaks zit nog in de schuif, maar moet er snel weer uitkomen.

En ook daarmee zijn we er nog niet. Gisteren lichtte UNIZO haar standpunt in de Kamer toe over eerlijke concurrentie met de grote e-commercebedrijven. Geen probleem met e-commerce uiteraard. Maar internationale spelers mogen niet bevoordeeld worden op onze lokale bedrijven. Economische wetgeving én inspectie, zijn ook op hen van toepassing. Btw en andere lasten moeten op dezelfde manier toegepast worden. En het principe van “gratis retour” zorgt niet alleen voor oneerlijke concurrentie met bedrijven met minder diepe zakken (en die wél winst willen maken), maar ook voor een druk op ons verkeer en op het klimaat. Concurrentie is pas goed voor ons allen (en daar blijven we heilig in geloven), als het eerlijke concurrentie is. En daar pleiten we voor.

UNIZO-adviseur Frank Socquet lichtte in de Kamer ons standpunt toe over eerlijke concurrentie met de grote e-commercebedrijven.

Eigenlijk gaat het allemaal over marktmacht. Sommige bedrijven in de wereld worden zo groot, dat ze onbeconcurreerbaar worden. Het zijn lobbymachines die wetgeving op maat laten maken, ze ontspringen elke fiscale dans en ze blazen mededinging weg. Concurrenten die wel via innovatie bedreigend worden, kopen ze gewoon op. Dat soort economie is nefast. Maar we gaan niet in een hoekje (…) zitten kniezen: “Zij zijn groot, en wij zijn klein, en dat is niet eerlijk”. Geen Calimero-complexen. Maar wel een David-houding. Bedrijven die in een eerlijke concurrentie en met gelijke wapens aan de start komen, hebben altijd kans om te floreren. Of ze nu (heel) groot of (heel) klein zijn. Klein en lokaal zijn, wordt dan soms zelfs een concurrentieel voordeel. Vraag dat maar aan Goliath, na die David was tegengekomen.

Danny