Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Nog een jaar te gaan. Toch?

We zitten op ongeveer één jaar voor de volgende parlementsverkiezingen. Weer een “moeder aller verkiezingen”, want we hernieuwen dan zowel het federale, als het Vlaamse, Brusselse en zelfs Europese parlement. Je zou denken dat regeringen dan de balans opmaken en bekijken wat er – in het belang van het land – nog echt gerealiseerd moet worden in deze legislatuur. Dat is iets anders dan wat ze er nog “door willen krijgen”. Het gaat immers niet om een palmares kweken om aan de kiezer aan te bieden. Nee, het gaat om doen wat het land nodig heeft, waarvoor de burgers het vertrouwen hebben gegeven. 

Enkele weken geleden was de ambitie in de federale regering behoorlijk groot, en terecht. De premier wilde nog een “groot akkoord” over zowel de pensioenen, de fiscale hervorming en de energiekwestie. Drie dossiers die inderdaad geen uitstel verdragen. Als we weten dat de uitgaven voor de sociale zekerheid zonder hervorming op termijn meer dan 30% van ons binnenlands product gaan bedragen, dan is daar stront aan de knikker. Hoe langer we talmen om in te grijpen, hoe hoger het kostenplaatje. Wetende dat landen als Griekenland en Italië wél al maatregelen namen, doet ons meer dan ongerust worden. Dan de fiscale hervorming: beloon mensen die werken en maak het verschil tussen werken en niet-werken veel groter zodat we mensen meer dan motiveren om aan de slag te gaan. Dat is de beste manier om de beruchte 80% werkzaamheidsgraad te behalen en onze vacatures in te vullen. Tenslotte de absolute noodzaak om bevoorradingszekerheid van energie te garanderen aan een betaalbare kost én met respect voor de klimaatdoelstellingen. Dit zijn dringende dossiers. Je moet hier geen knopen doorhakken omdat het goed staat, maar omdat het dwingende noodzaak is.

Maar wat gebeurt er in de plaats? De Wetstraat stort zich voor de zoveelste keer in een wild straatgevecht over politique politicienne. Het is zelfs helemaal niet zeker of ze het overleeft. En dan hebben we plots geen jaar beleidstijd meer maar een onmiddellijke campagne. Ik roep politiek Brussel op om de grote woorden en het drama te stoppen en de mouwen op te stropen. Gebruik het jaar nuttig om te doen wat nodig is. Of geef het onmiddellijk op. De regering valt dan niet omdat er hoge principes gewaarborgd moeten worden, maar gewoon omdat ze geen twee stenen meer op elkaar krijgt. En dan stop je beter.  Want een verkiezingscampagne van een jaar, daar zit niemand op te wachten.

Danny