Vorig week was ik op bezoek in El Salvador. Waar? Jawel, El Salvador, een klein landje in Centraal-Amerika dat tot voor kort zéér onveilig en sinds kort zéér veilig is geworden. “Wat ga je daar doen?”, hoor ik je denken. Tja, wat je als UNIZO doet: ondernemerschap bezoeken. Want wij weten als geen ander dat het ondernemers zijn die zorgen voor welvaart in een land.  We zetten ons daarom in om ondernemers in ons land te versterken. Maar we willen meer doen dan dat alleen. We geloven dat sterker ondernemerschap ook voor meer welvaart kan zorgen, elders in de wereld. En daarvoor rekenen we op Trias, de ngo die we onder meer samen met de Boerenbond hebben opgericht. En vorige week gingen we dus met een delegatie van UNIZO en van de Boerenbond ervaren wat Trias verzet in El Salvador.

Groepsfoto in El Salvador

Groepsfoto Trias in in El Salvador

Ik ben echt onder de indruk. Trias werkt niet op de klassieke manier (geld geven en projectjes steunen). Trias wil ervoor zorgen dat lokale boeren en ondernemers zich samen verenigen in organisaties en coöperatieven om sterker en meer rendabel te worden.  Ze werken aan méér toegang tot de markt en aan diversificatie.  Ze scherpen aandacht voor de klimaatverandering aan. Ze werken ook aan inclusie: ervoor zorgen dat ook vrouwen een leiderschapspositie kunnen innemen, en dat blijkt ook voor meer welvaart te zorgen. Ze geven mee om jongeren te betrekken zodat de overdracht beter geregeld kan worden. We ontmoetten vele verschillende zelfstandigen die met de inzichten van Trias tot een sterkere coöperatieve kwamen en tot meer inkomen. Koffieplanters gingen ook investeren in toerisme en één vrouwelijke ondernemer, Sandra, die verschillende soorten snoep produceerde, bleek zelfs ooit een WOMED award “Zuid” van Markant gewonnen te hebben.

En dat maakt de cirkel rond.  Gisteren bekroonden Markant en UNIZO samen opnieuw de onderneemster van het jaar met de WOMED award. Dit jaar ging de eer naar Elly Huysmans van Glowi. Om de twee jaar wordt ook een onderneemster uit het Zuiden bekroond, die de trofee uit handen van koningin Mathilde ontvangt. Nu pas besef ik hoe belangrijk dat is.  Waar vrouwelijk ondernemerschap gelukkig bij ons een evidentie is geworden, is het in het zuiden een echte revolutie, die zorgt voor economische groei. En dan ben ik zo beretrots dat UNIZO daar via Trias een deel van uitmaakt. Dat wij onze know how delen om ervoor te zorgen dat ondernemers in El Salvador betere toegang tot markten hebben, meer gaan diversifiëren en sterkere organisaties uitbouwen. Het is waar, want ik heb het met mijn eigen ogen gezien.  Ondernemerschap kan de wereld redden. Voor minder gaan we niet.

Danny