Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Pop-up

Een tiental jaar geleden – ik was toen afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen – verschenen de eerste zomerbars aan de Belgische kust. Sympathiek toch, een pintje of (in Knokke) een glaasje champagne nippen met de voeten in het zand? Maar voor de lokale horeca was er niet veel plezier aan. De mogelijkheden werden toegekend aan de “badkaruitbaters”, de uitbaters van de strandstoelen, en dit zonder meer. Zonder meer betekent dat de ondernemers op de dijk bijzonder prijzige terrastaksen mochten neerleggen, maar dat daar op het strand geen sprake van was. Ondertussen zijn we tien jaar verder en is dit meestal proper rechtgetrokken, onder andere door een provinciale verordening.

Maar een zekere oplettendheid tegenover pop-ups is wel gebleven. Op zich hebben we weinig problemen met het fenomeen van een pop-up zelf. Ondernemerschap is ondernemerschap. En pop-ups zijn bijvoorbeeld een efficiënt middel om tijdelijke leegstand in winkelstraten of dorpscentra tegen te gaan. Maar wat dan met de zomerbars die her en der de kop opsteken? Komen ze niet op een gemakkelijke manier klanten afsnoepen van bestaande ondernemers? Zo gemakkelijk is het niet,  want een chique pop-up is evenzeer een serieuze investering. Het vergt dus best wel wat ondernemerschap. En als het een slechte zomer wordt, dan zijn je investeringen voor niks geweest. Dus doe maar op met die pop-ups? Ook dat weer niet… Daar ligt de echte voorwaarde: gemeenten die pop-ups toelaten moeten dit in overleg doen met hun handelaars en horeca-ondernemers. Waar, wanneer en aan welke voorwaarden kunnen pop-ups een meerwaarde zijn voor de gemeente? En vooral: zorg dat alle ondernemers mee kunnen dingen. Dus geen pleziertje aan de lokale jeugdclubs of sportvereniging, maar de mogelijkheid voor een ondernemer om mee te doen. En last but not least: zorg ervoor dat de regels en lasten voor een pop-up gelijk zijn aan die van een gewone uitbater. Niet meer maar ook niet minder.

En als die voorwaarden ingevuld zijn, nip dan met een gerust hart aan je drankje, met de tenen in het zand en het hoofd in de zon.

Danny