Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Werken écht lonend maken

Als we vanuit UNIZO de afgelopen jaren één plaat grijsgedraaid hebben, dan is het wel dat werken meer moet lonen. Wie gaat werken, moet toch beduidend beter af zijn dan wie leeft van een uitkering. En wie een opslag krijgt, moet er meer dan genoeg van overhouden, zonder dat de kosten voor de werkgever enorm oplopen. 

Om hieraan tegemoet te komen, vond de Vlaamse regering de Jobbonus uit. Werkende mensen die minder dan 2.900 euro per maand verdienen, mogen rekenen op een extraatje van de Vlaamse regering van maximaal 650 euro per jaar. Op zich een goede zaak, want – zoals net gezegd – alles wat werken beter doet lonen, daar zijn we voor. Vorige week werden echter de eerste resultaten bekendgemaakt, en ons enthousiasme is behoorlijk bekoeld.

Van de 950.000 Vlamingen waarvan men denkt dat ze in aanmerking komen, hadden er ondertussen 553.000 een Jobbonus aangevraagd. Een dikke helft van de doelgroep heeft de premie dus gevonden. Laat ons zeggen dat het glas hier halfvol is. Gemiddeld trokken deze werknemers echter maar 235,72€ voor het ganse jaar. Dat is nog geen 20€ per maand. Laat staan dat het voldoende is om mensen die nog niet actief zijn, te overtuigen om te gaan werken… Jawel, sommigen halen wel degelijk het maximum van 650€, maar dat zijn ongeveer 1.100 mensen (of 0,2% van het totaal). Als we positief willen blijven, want alle kleine beetjes helpen, dan slaat dit toch weer snel om als we zien dat de maatregel wel al 140 miljoen euro gekost heeft. We gaven dus 140 miljoen euro uit om mensen 20€ per maand extra te geven. Bovendien zetten we daar een ganse administratie voor op om dat te regelen.

Ik heb daar maar één conclusie voor: stop daarmee. UNIZO wil nog altijd meer loon naar werken, maar doe dat bijvoorbeeld met een fiscale hervorming op federaal vlak. Bovendien worden volgend jaar de minimumlonen verhoogd met een netto opbrengst van 50 euro per maand. Dit levert de laagste inkomens zonder administratie heel wat extra op, en de extra kost voor de werkgever wordt gecompenseerd door de overheid. Veel efficiënter. Vlaanderen zou die 140 miljoen ook veel efficiënter kunnen inzetten. Zo schafte de Vlaamse regering vorig jaar doelgroepkortingen voor oudere werknemers af, terwijl we die net langer aan het werk willen houden. Of waarom niet inzetten in nog meer en betere kinderopvang, of zelfs openbaar vervoer? Zodat mensen die willen werken, dit ook effectief kunnen doen.

Loon naar werken vraagt dus coherent beleid, en niet zomaar kleine cheques uitdelen. De Jobbonus haalt volgens ons de minimumvereisten voor zo’n beleid niet. Alvast een opdracht voor deze en volgende Vlaamse regering om de maatregel deftig te evalueren.

Danny