Het gezegende jaar 1978 was niet alleen het geboortejaar van uw dienaar, maar was ook het jaar waarin de Duitse elektronicapioniers Kraftwerk de hit “We are The Robots” op de wereld loslieten en een kleine revolutie ontketende met hun buitenaardse klanken, waar later elke dansmuziekgroep schatplichtig aan zou zijn.

Robots, ze hebben altijd al tot de verbeelding gesproken. Van Terminator over Interstellar, van Wall-E tot I Robot, allen voorspelden ze het einde der tijden, waarbij de mens de macht overdraagt aan de machine. En waar ene Arnold Schwarzenegger ons nog op het nippertje kon redden in een futuristische science fiction film, lijken vandaag steeds meer en meer wetenschappers, experts en opinieleiders te moeten toegeven dat de doos van Pandora nu echt wel geopend lijkt.Als een van de medestichters van Google oproept de pauzeknop in te duwen inzake de ontwikkeling van AI, dan spitsen we toch maar beter even de oren.

Dit weekend stond de opmars van AI nog in het lang en het breed in de Tijd. En gisteren nog berichtte HLN over een statement dat werd verspreid door het Amerikaanse center for AI, waarin medestichter van AI Chatbot ChatGPT Sam Altman waarschuwt voor het mogelijke einde van de mensheid als gevolg van AI. Hebben we een Frankensteinmonster gecreëerd dat straks groter is dan de mensheid zelf? Het zou zomaar kunnen. Laat ons hopen dat het allemaal zo een vaart niet zal lopen, maar dat het ingrijpend is en disruptief voor heel wat bedrijven en sectoren lijkt me stilaan glashelder.

Op dinsdag 27 juni organiseren we bij ORSI een avond over de kansen en bedreigingen van artificiële intelligentie en in het najaar starten we vanuit UNIZO met een lerend netwerk over AI. Mis alvast de trein niet en werp samen met ons een blik in de toekomst. Arnold - Terminator - Schwarzenegger terughalen uit de toekomst lijkt alvast geen optie.