Het woord ‘jackpot’ is afkomstig van een kaartspel, genaamd Draw Poker. Het doel van het kaartspel was de meeste Jacks (boeren) te verzamelen. Zo kon men aanspraak maken op de totale pot en zo een aanzienlijke geldprijs mee naar huis nemen. Het is van alle tijden en wie speelt of gokt weet dat hij of zij kan winnen, maar ook kan verliezen.

Van de 121.000 werklozen vorig jaar in Vlaanderen kwamen er meer dan 29.000 simpelweg niet opdagen voor een afspraak met VDAB. Zij dachten op hun beurt de jackpot te hebben gewonnen of nog beter een ‘Win for Life’. Een boterbriefje dat hen toelaat om thuis vanuit de zetel of de hangmat het geld netjes gestort te krijgen zonder enige vorm van engagement, bijdrage aan de samenleving via regulier werk of intentie tot opleiding. Opdagen voor een gesprek met een VDAB–arbeidsbemiddelaar is blijkbaar te lastig voor hen.

Er was ooit een tijd dat werklozen rijen dik stonden aan te schuiven voor een stempeltje in een of ander rokerig lokaal. In die tijd moesten werklozen zich één tot twee keer per dag aanmelden om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering. Het voorkwam dat werklozen zwartwerk konden verrichten. Behalve inefficiënt, voelde het ook sterk vernederend en stigmatiserend aan.

Vandaag is dit niet meer de manier hoe we met mensen omgaan. Maar met een werkzaamheidsgraad in Oost-Vlaanderen van meer dan 80% is de spoeling op de arbeidsmarkt zeer dun en elk paar handen of hersenen is meer dan welkom. UNIZO pleit daarom voor een strenger opvolgbeleid. Meer met de figuurlijke stok en minder met de wortel. Zo krijgt niet 1 persoon een 'Win for Life'–lotje, maar winnen we op termijn allemaal samen!  

Jos Vermeiren
Directeur UNIZO Oost-Vlaanderen