De recente faillissementen van de Sillicon Valley Bank (SVB) in Californië en de Signature Bank roepen nare herinneringen op. Staan we aan de vooravond van een nieuwe bankencrisis of blijft het niet meer dan een voetnoot in het dikke boek van de economische geschiedenis? Een nieuw Lehman Brothers scenario is voorlopig afgewend nu er een oplossing is voor de Zwitserse reus Credit Suisse. Hoeveel “zwarte zwanen” moeten de revue nog passeren vooraleer het besef eindelijk groeit dat ons huidig economisch model niet langer duurzaam is en dat stilaan de grenzen van het fatsoen zijn overschreden?  

Moral hazard ofwel risicovol gedrag door financiële spelers blijft schering en inslag. Na de bankencrisis van 2008 blijkt nog steeds niet iedereen geleerd. Sinds de Lydiërs (huidige Turkije) rond 560 voor Christus als eersten puur gouden en zilveren munten uitbrachten, is geld niet meer weg te denken uit onze samenleving. En al zegt het gezegde dat geld niet gelukkig maakt, iedereen weet dat geen geld evenmin een garantie is op voorspoed.  

Van ABBA over Stevie V tot Pink Floyd, allen bezongen ze de bron van alle kwaad. Geld, het slijk der aarde. Aan de andere kant wordt geld geïdealiseerd. Van jongsaf aan leren we dat wie het meeste geld vergaart, wordt uitgeroepen tot winnaar van het spelletje Monopoly of Levensweg! De ‘fun coupons’ van Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street spreken tot ieders verbeelding. En Gordon Gekko’s quote ‘Greed is Good’ krijgt als het ware iets sympathieks in de film Wall Street. Hebzucht heeft ons gebracht tot waar we vandaag staan. Money money money, always funny, in a rich man’s world, althans zolang het goed gaat.