Elke week serveert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO zijn kijk op diverse actuele thema's die voor jou als ondernemer impact hebben.

Niks liever dan zelfstandige zijn

Meer dan 90% van de zelfstandigen haalt enorm veel energie en motivatie uit zijn job. Is dat niet geweldig? Zowat alle zelfstandigen werken dus met hart en ziel aan hun zaak, en daar worden ze vrolijk van. Nog meer, bijna 100%, geeft aan elke dag opnieuw bij te leren in wat hij of zij doet. Het zijn cijfers die we halen uit de werkbaarheidsbarometer die de SERV elke vier jaar opstelt van de Vlaamse werknemers en zelfstandigen. Er zijn vier knelpunten die de werkbaarheid van een job kunnen bedreigen (motivatie, leermogelijkheden, werkstress en combinatie werk/privé). Wel in 2023 zijn er nog nooit zoveel zelfstandigen (52,5%) die géén enkel knelpunt ervaren. Het zijn bijzonder mooie resultaten.

Maar het enthousiasme van de zelfstandige ondernemer is tegelijkertijd zijn valkuil. Ondernemers kennen geen uren. Het is niet alleen een oude boutade maar ook een harde waarheid. Zelfstandigen gaan voluit voor hun onderneming, en dat maakt dat de zelfstandigen die veel werkstress ervaren ook tot een historisch hoogtepunt is gegroeid. Bijna 38% ervaart zeer hoge werkstress, maar bij ondernemers die personeelsleden te werk stellen, stijgt dit vlot boven de 40%. In de combinatie van arbeid en vrije tijd gaat het nochtans wat de goede kant op. Spreekt dat elkaar niet tegen? Nee, toch niet. Zelfstandigen werken minder uren dan tien jaar geleden maar nog altijd gemiddeld 52u per week. En ze nemen meer vakantie op dan tien jaar geleden, maar nog altijd maar een 20-tal dagen per jaar. Eén op de drie zelfstandigen worstelt dus met zijn work/life-balance, wat behoorlijk veel meer is dan bij onze werknemer.

Voor UNIZO is er dus werk aan de winkel. Laat ons die energie en werklust van zelfstandigen op de best mogelijke manier inzetten. Met minder administratieve rompslomp zouden er al heel wat nutteloos tijdverlies vermeden kunnen worden. Als de vacatures beter opgevuld raken, moet de zelfstandige dan weer zelf minder inspringen om de gaatjes te vullen. En alleszins stelt UNIZO – samen met Liantis – voor om zelfstandigen een gezondheidsbudget toe te kennen zodat ondernemers zelf ook beter hun grenzen kunnen bewaken.

Zelfstandigen zijn enthousiaste werkers die veel aan de samenleving bijdragen. Nu nog ervoor zorgen dat ze het ook volhouden.

Danny 

Ontdek hier het volledige SERV-rapport