“Vaak heb ik gedacht: de toelatingseis voor een zitje in het parlement zou moeten zijn dat men minstens drie jaar ondernemer geweest is, en liefst als kleine zelfstandige. Die ervaring - weten hoe moeilijk het is - ontbreekt bij 99 procent van de politieke klasse.”  Deze uitspraak liet Roland Duchatelet, meer dan 10 jaar geleden optekenen tijdens een interview. Maar wat ons betreft, blijft ze brandend actueel.

Want als zelfstandig ondernemer op het einde van de maand zelf voor je centen (en die van je medewerkers) zorgen, is toch net iets anders dan als die centen er als vanzelf liggen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ondernemers zich vaak niet begrepen en zelfs tekortgedaan voelen door de politiek.

Net daarom hebben we meer ondernemers nodig in de politiek en lanceerde UNIZO Limburg vorige week, in samenwerking met alle Limburgse politieke fracties, een volledig programma om ondernemers te begeleiden richting politiek. Kwestie van een positief klimaat te creëren rond politiek engagement.

Om meteen ook de verwachtingen juist te stellen, heeft UNIZO Limburg i.s.m. UCLL een test ontwikkeld waarmee u kunt nagaan hoe geschikt u bent voor de politiek. Want politiek blijft iets anders dan een bedrijf runnen. En een beleidsplan is nog net iets anders dan een businessplan.

Denkt u naast uw ondernemerskwaliteiten over politiek talent te beschikken? Vul ze dan hier in! We geven u meteen 2 weggevertjes mee: als u totaal geen geduld heeft of niet tegen kritiek kan, dan gaat u dat punten kosten…😊

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg