We kunnen meteen één minuut stilte houden… voor het heengaan van onze economie. Althans als we PS-voorzitter Paul Magnette zijn gang laten gaan. Die lanceerde afgelopen weekend zijn verkiezingsprogramma.

Op de menukaart: een vierdaagse werkweek zonder loonverlies, 55-plussers die drie rustdagen per week krijgen, jonge ouders die extra vrije tijd verdienen en voor alle werkenden extra persoonlijke dagen bovenop het betaalde verlof. Kortom, minder werken en meer verdienen.

Bij het lezen van Magnettes dromen zou je als ondernemer van de weeromstuit het land onmiddellijk splitsen, los van ideologische of politieke voorkeur. Zijn voorstellen zijn dan ook complete waanzin en het tegenovergestelde van wat we nodig hebben. Het debat over een beter evenwicht tussen én werk én privé mag gevoerd worden. Maar laten we daarbij niet vergeten dat we in een krappe en kreunende arbeidsmarkt zitten, waarbij ondernemers nu al moeilijk de vacatures gevuld krijgen. Dat men daarnaast vooropstelt dat minder werken mogelijk moet zijn met behoud van loon is zuivere volksverlakkerij.

Onze loonkost, nu al bij de hoogste in de wereld, zou los door het dak gaan. Het zal Magnette z’n zorg niet zijn, want die kan met zijn voorstellen binnen 2,5 jaar, op zijn 55ste, beginnen genieten van drie rustdagen per week. Het mag duidelijk zijn dat dit (nog) geen beleid is, maar verkiezingspropaganda om de PTB (Waalse PVDA) de wind uit de zeilen te nemen.

Toch moeten we ons zorgen maken over deze voorstellen. Want ze voeden bij een aanzienlijk deel van de bevolking de overtuiging dat we met minder werken en meer verdienen onze welvaart in stand kunnen houden. Terwijl elke verstandige mens weet dat het tegendeel waar is. Voor Magnette en vele anderen groeien de bomen tot in de hemel. Maar door dit soort stupide voorstellen en het uitblijven van echte structurele hervormingen, krijgen we hemel nog op ons hoofd…

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg