Vraag aan de Vlaming waarmee hij Limburg associëert en je krijgt ‘economische voorspoed en innovatie’ niet spontaan als antwoord. Wel andere troeven: als fietsparadijs zijn we stilaan zo hot dat egels gele vestjes moeten dragen om tussen de horden tweewielers over te steken. En we hebben een hoofdstad die – volgens recent onderzoek- de aantrekkelijkste singles van Vlaanderen huisvest (en dan moet Kortessem er nog bijkomen). Tel daar ons mijnerfgoed, gastvrijheid en fruit bij en je hebt alle ingrediënten van de Limburgse imago-vlaai.

Maar een innovatieve regio? Ho maar, niet overdrijven daar in het Oosten, hé. Toch beweegt er in Limburg meer dan in de gemiddelde Zumba-klas…en verdient ons imago een stevige upgrade.

Volgens een recente analyse van De TIJD is Limburg – op basis van 20 objectieve parameters -  nu ook dé vooruitstrevende provincie van Vlaanderen op socio-economisch gebied. Het doorsnee inkomen steeg sterker en ook op het vlak van nieuwe en jonge inwoners, ondernemerschap en werkloosheidsgraad ging Limburg er stevig op vooruit.

Niet slecht voor een provincie die vroeger nog als de Borinage van Vlaanderen werd beschouwd. Jawel, we hadden wat in te halen, maar nu zijn we de uitdager! Met weliswaar nog een weg te gaan.  Er is dus geen reden tot zelfgenoegzaamheid, wel tot trots en verdere actie. Van de mooiste en gezelligste provincie van Vlaanderen naar de meest ambitieuze.

Van ‘help ons’ naar ‘hou ons maar tegen’… Nu nog die Einsteintelescoop binnenhalen, zodat ze niet alleen in Vlaanderen, maar ook in de kosmos beseffen dat er iets beweegt in Limburg…

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg