Het wordt stilaan een vaste gewoonte: als de PS met een wetsvoorstel komt, dan moeten wij vanuit UNIZO steevast het afweergeschut klaarzetten. Niet in het minst omdat elk van hun manoeuvres lijkt ingegeven om hun grondtroepen, nl. de vakbonden, te laten oprukken. Afgelopen week was het weer zover: de PS wil een voorstel indienen om zelfstandige winkels, die werken onder de vlag van een bepaald merk, als één grote groep te beschouwen. Als reactie op de geplande verzelfstandiging van de Delhaize-winkels.
 
De achterliggende filosofie van de PS is glashelder: de vakbonden laten binnendringen in kleinere ondernemingen. Voor UNIZO is dit een absolute NO GO. Zijn wij dan tegen vakbonden en een goed sociaal overleg? Nee, integendeel. Vakbonden hebben hun plaats rond de tafel. Maar net omdat we zoveel met de vakbonden rond die tafel zitten, weten we ook hoe nefast ze kunnen zijn voor het ondernemerschap. Denk maar aan de bescherming van vakbondsafgevaardigden en hun rigide houding tegenover elke vraag naar flexibiliteit. Daar willen we kleine ondernemingen voor behoeden.
 
Dat het anders kan, bewijst overigens het Scandinavische model. Daar werken vakbonden en werkgevers veel beter samen. Dat heeft een reden: de pensioenfondsen zitten er in de ondernemingen. Met als gevolg dat vakbonden er alle belang bij hebben dat het goed gaat met de onderneming en ze ook gaan meedenken in het belang van diezelfde onderneming. Daar kunnen we bij ons alleen maar van dromen. In de huidige context betekent een vakbondsvertegenwoordiging dat kleine ondernemingen naar de pijpen zullen dansen van grote vakbondsgroepen. Voor Magnette mag dit de ultieme natte droom zijn. Voor UNIZO is dit een nachtmerrie waarvoor we iedereen willen behoeden…

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg