‘Wat we zelf doen, doen we beter!’ klinkt het regelmatig op Vlaams niveau. Met een factuur van enkele honderden miljoenen aan consultancyfees die de voorbije legislatuur is uitgegeven, zou een mens daar toch aan gaan twijfelen. Gelukkig bleek het eerstgenoemde bedrag van 1,5 miljard niet te kloppen. Vorige week sprak men nog van een ‘luttele’ 680 miljoen euro. Na uitfiltering van de ICT-, koffie- en printkosten.

Het zou de indruk kunnen wekken dat alle e-mails nog worden geprint en dat de Douwe Egberts er dagelijks met tankwagens wordt aangevoerd. De consultancyfactuur staat dan nog altijd voor 1000 consultants die dag in dag uit gemiddeld 1000 euro per dag factureren. 

Veel interessanter dan de concrete bedragen is de vraag waarom de consultancy-uitgaven elk jaar verder stijgen en waarom er zoveel extern wordt uitbesteed? Zijn er te weinig ambtenaren? Dat betwijfelen we. Of zijn ze te weinig competent? Dat zou kunnen. 

Het probleem zit dieper: onze beleidsniveaus en de daaruit vloeiende regelgeving zijn zo complex geworden, dat een kat er haar jongen nauwelijks nog in terugvindt. Erger nog, administraties raken verstrikt in hun eigen regelgeving die elkaar niet zelden tegenspreekt. Gevolg: er is externe expertise nodig om de knoop te ontwarren. 

Een vraag die we ons vanuit UNIZO al langer stellen: als administraties er al niet meer aan uit kunnen, hoe moeten ondernemers dat in godsnaam nog kunnen? Wie bijvoorbeeld al eens een vergunning heeft aangevraagd, weet waarover we het hebben. 

Onze boodschap is daarom: vereenvoudig, vereenvoudig en vereenvoudig. Maak het terug begrijpelijk en overzichtelijk. Desnoods met de hulp van consultants. Want consultants die niet mee helpen vereenvoudigen, hebben veel weg van dokters die er belang bij hebben dat hun patiënten niet genezen …

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg