Wie heeft er vijanden als Rusland nodig, als je vrienden zoals de USA hebt? Tenzij mastermind Trump een groter plan voor ogen heeft, wat ons op dit ogenblik allemaal lijkt te ontgaan, wordt er alleen maar meer onrust gecreëerd. En als beurzen of het bedrijfsleven in het algemeen iets kunnen missen als kiespijn, dan is het wel onzekerheid. Nadat eerst de NAVO vakkundig werd gedestabiliseerd door aanspraak te maken op eerst Panama, daarna Canada en dan weer Groenland, kreeg Zelenski met de wereldpers op de eretribune een aantal oorvijgen, waar mijn juf uit het tweede leerjaar nog een puntje aan kon zuigen. Mochten er hoeken zijn geweest in het Oval Office, hij was er gegarandeerd ingevlogen. Nu is het weer de beurt aan een handelstarievenoorlog met bloedrode beurzen en bokkensprongen van de NASDAQ, Dow Jones en de Euro Stoxx 50 tot gevolg. In amper 2 dagen tijd verdampte zowat 6.000 miljard dollar op de Amerikaanse beurzen.  

Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Zo is dat in de liefde, zo gaat dat met vriendschappen en ook in zakelijke relaties gaat deze vlieger op. Betrouwbare handelsrelaties evolueren van verstandshuwelijken naar liefdesrelaties. Maar eens je je bedrogen voelt en er een vertrouwensbreuk ontstaat, is dit nog moeilijk te herstellen en blijft er altijd een vorm van wantrouwen bestaan.  

En toch komt dit allemaal niet als de klassieke Black Swan van de bekende econoom Taleb. We hebben allemaal al eens een legislatuur onder Trump meegemaakt. We hadden hem al zijn beloftes in aanloop naar de verkiezingen als eens horen debiteren. Wat we ons als Europeanen kwalijk moeten nemen, is dat we het heft niet eerder in eigen handen hebben genomen. We gingen er van uit dat de soep nooit zo heet ging worden gegeten. We hadden kunnen anticiperen en zelf een beweging ‘Make Europe Great Again’ kunnen lanceren. Hoe MEGA zou dat niet zijn geweest, in plaats van nu achter de feiten aan te hollen en boos en ontgoocheld te zijn op alles en iedereen. Als je een ‘seat at the table’ wil dan moet je dat afdwingen? En als je niet aan de tafel zit, dan maak je meestal deel uit van het menu. Laat ons hopen dat de strapatsen van The Donald zorgen voor meer eendracht tussen de Europese landen. Is het niet om ons te beschermen tegen Trump, dan wel tegen die andere beer uit het oosten, die vroeg of laat ook uit zijn winterslaap zal komen.  

Jos Vermeiren
Directeur UNIZO Oost-Vlaanderen