Nu een tweede coronagolf steeds dichter lijkt te komen, breekt het angstzweet uit bij 1 op 5 West-Vlaamse kmo’s. UNIZO West-Vlaanderen vreest voor de economische gevolgen op korte én lange termijn. Uit cijfers van Graydon blijkt dat zo’n 22% van de gezonde West-Vlaamse kmo’s nog steeds in ernstige gevarenzone zit. Ondanks alle steunmaatregelen van de afgelopen maanden blijft het voor hen knokken om te overleven

West-Vlaamse analyse
Welke invloed heeft de coronacrisis op de overlevingskansen van kmo’s (geen tot 20 personeelsleden) in West-Vlaanderen? Uit analyse van de cijfers verzameld door bedrijfsinformatiespecialist Graydon kunnen we afleiden dat 22% of 35.716 van deze bedrijven op korte termijn niet beschikt over de nodige reserves om deze crisis te overleven. Dit terwijl ze nochtans wel financieel gezond waren vóór de crisis (segment 3).
Nog eens zoveel (21,7% of 35.242 bedrijven) van de betrokken kmo’s beschikken over een matige financiële veerkracht om er terug boven op te komen (segment 6).
Tenslotte is het goede nieuws dat een kleine helft (49,8% of 80.890) van de West-Vlaamse ondernemers (segment 9) zich nog altijd of opnieuw in positief financieel vaarwater bevindt. Met 22% van deze ondernemingen in de gevarenzone (segment 3) doet West-Vlaanderen het slechter dan Antwerpen (17,7%), Vlaams-Brabant (18,7) en Oost-Vlaanderen (19,1%) maar een stuk beter dan Limburg (30,8%).

Stedelijke verschillen
De 10 grootste steden en gemeenten van West-Vlaanderen qua inwoners, waaronder de 4 centrumsteden, geven een zeer divers beeld. Onderstaande cijfers geven weer bij hoeveel ondernemers in de betrokken steden het water aan de lippen staat (niet resistent). Bij hen is de dreiging van een faillissement reëel. Oostende scoort daarbij een pak beter dan de overige 9, met ‘slechts’ 11,9% van de kmo’s die het heel moeilijk hebben. In Knokke-Heist daarentegen is de dreiging reëel voor 1 op 3 ondernemers.

“Er zijn uiteraard grote sectorale verschillen, ook op lokaal niveau”, zegt Wouter Blomme, directeur Unizo West-Vlaanderen. “Er zijn sectoren die extra hard getroffen worden door deze crisis. De horeca, event- en artistieke sector krijgen het nog steeds hard te verduren. Het uitblijven van versoepelingen werkt de potentiële faillissementen week na week in de hand. Het wordt op dat vlak bang afwachten wat het najaar brengt.”

Als we kijken naar het aantal ondernemingen dat financieel gezond is om de crisis te overleven, dan steekt ook daar Oostende met kop en schouders boven uit. De Stad aan Zee is de enige grote stad die het opmerkelijk beter doet dan het West-Vlaamse gemiddelde. Hier vormt Menen de hekkensluiter.

Lokale lockdown?
“Een toekomstperspectief voor de hard getroffen sectoren, zoals de organisatoren van grotere events, is vandaag verder weg dan ooit. Dat het systeem van de tijdelijke werkloosheid werd verlengd tot 31 december is dus een goede zaak. Maar dit alleen zal onze West-Vlaamse kmo’s niet kunnen redden. Dat kan alleen met een eenduidig en efficiënt beleid, zodat een tweede lockdown kan vermeden worden. Opnieuw stilvallen betekent de doodsteek voor die 35.716 ondernemers die nu al vechten om te overleven.”, aldus Wouter Blomme.

Unizo West-Vlaanderen roept dan ook de West-Vlaamse burgemeesters op om streng maar behoedzaam om te springen met eventuele strengere lokale coronamaatregelen. "Streng genoeg om een tweede lockdown te vermijden maar voldoende behoedzaam om de al zwaar getroffen ondernemers nog overlevingskansen te bieden. Want de cijfers tonen aan dat ook lokale lockdowns desastreuze economische gevolgen zullen hebben en dus vermeden moeten worden.", concludeert Wouter Blomme.