Leuven, 7 januari 2022 -  2021 was opnieuw een topjaar voor startende ondernemers. Voor het 10de jaar noteren we een recordaantal starters in onze provincie. Zowel in het arrondissement Leuven als Halle-Vilvoorde stegen de cijfers. Vlaams-Brabant is bovendien de sterkste stijger van alle Vlaamse provincies. Dat blijkt uit cijfers die UNIZO bij Graydon opvroeg en analyseerde.

In Vlaanderen steeg het aantal nieuwkomers dat de sprong waagde met maar liefst 8,8% ten opzichte van 2020, naar in totaal 71.320. Een absoluut record. "Wie echt droomt van een eigen zaak, laat zich duidelijk door niets of niemand tegenhouden", besluit Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel. Dat wordt ook bevestigd door een UNIZO-bevraging. Daarin verklaart 54% dat de crisis geen invloed had op zijn of haar beslissing om te starten. 15% zag in de crisis zelfs een opportuniteit. Ook Brussel zit opnieuw in groeimodus ten opzichte van 2020. Maar met 11.673 starters in 2021 landt het gewest nog wel altijd onder de pre-crisisscore van 12.687 oprichtingen in 2019.

13.706 starters in Leuven en Halle-Vilvoorde

In de arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde startten in totaal meer dan 13.706 ondernemers. In Leuven zien we – na een lichte daling vorig jaar- opnieuw een stijging van 11,7%. Een van die starters is Anatole Franck van Pereniah uit Leuven. Hij startte in maart 2021. “Door een combinatie van verschillende factoren dook ik véél sneller dan verwacht in mijn zelfstandige rol als Permacultuur designer. Daar combineer ik de rollen van ecologisch landschapsarchitect én werfcoördinator met het oog op het ontwerpen van integrale,  duurzame en complete systemen, rekening houdende met een optimaal gebruik van tijd en energie, natuurherstel en de diversiteit en veerkracht van het systeem.”

Het arrondissement Halle-Vilvoorde kent ook opnieuw een stijging. In oktober 2021 waagde Wim Bellemans uit Halle de sprong. Met Spotlights wil hij het hoofd bieden aan de huidige war for talent. Dat doet hij met een digitaal platform waarbij werving- en selectiekantoren hun positief gescreende high performers op kunnen plaatsen, die op dat moment openstaan voor een nieuwe uitdaging. Via automatische matching tools op basis van artificiële intelligentie komen zo nieuwe aanwervingen tot stand. “Het idee sluimert al sinds 2020. Ik zag door de crisis toen heel veel goede talenten onterecht van de arbeidsmarkt wegvloeien. Daar moest een oplossing voor zijn dacht ik, en zo kwam Spotlights ongeveer een jaar later tot stand.”

Vlaams-Brabant sterkste stijger van alle provincies

Wanneer we de cijfers vergelijken met de andere provincies evolueren de cijfers in Vlaams-Brabant uitstekend en noteren we de sterkste stijging van alle provincies.                

We zien vooral in de maanden maart, april, mei een gunstige evolutie in het aantal starters in onze provincie.
Info: Onze economie heeft doorlopend nood aan nieuw bloed, nieuwe starters met creatieve ideeën die er volop voor willen gaan en met hun toegevoegde waarde welvaart creëren. Om die boodschap kracht bij te zetten en om een podium te geven aan inspirerende - aanstekelijke - rolmodellen, verkiest UNIZO al voor de 8de maal op rij de Starter van het jaar. Inschrijven kan nog tot en met 28 januari. www.unizo.be/startervanhetjaar.

### EINDE PERSBERICHT ###

Wil je meer informatie of wens je in contact te komen met Anatole of Wim? Contacteer Liedewij Verbiest
M 0471/72 41 57  – E: liedewij.verbiest@unizo.be