"Wie écht wil starten, laat zich door niets of niemand tegenhouden!"
Tijdens de eerste helft van dit jaar waagden maar liefst 8 698 Oost-Vlaamse starters de sprong naar het ondernemerschap. Dat zijn er 30,68% meer dan de (toch nog altijd) 6 656 starters op hetzelfde ogenblik in coronajaar 2020. Minstens even opvallend is evenwel dat het er ook 19,35% meer zijn dan de 7 288 starters tijdens de eerste zes maanden van 2019, toen er van de coronacrisis nog totaal geen sprake was. Dat blijkt uit cijfers die UNIZO bij Graydon opvroeg en analyseerde. "Wellicht zitten er bij de starters van dit jaar ook ondernemers die eigenlijk vorig jaar al van wal hadden willen steken, maar toen op pauze hebben gedrukt omwille van corona", verklaart Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen, voor een deel de bijzonder gunstige score. "Maar ook los daarvan blijft het opmerkelijk dat opnieuw zoveel kandidaten de sprong waagden, terwijl we zeker tijdens de eerste maanden van dit jaar nog in volle crisis zaten en we pas sinds kort geleidelijk uit het dal aan het kruipen zijn. Wie echt wil ondernemen, laat zich duidelijk door niets of niemand tegenhouden. Van zodra er een tikkeltje meer perspectief is, maken ze de klik. Als deze trend zich ook dit najaar doorzet, door het verder wegdeemsteren van de coronacrisis, gaan tegen eind 2021 andermaal alle startersrecords sneuvelen."

In Oost-Vlaanderen zien we een relatieve groei +30,68% in de vergelijking tussen dit en vorig voorjaar. Daar kent enkel Vlaams-Brabant een nog grotere toename. Ook in de vergelijking met 2019 is het zilver andermaal voor Oost-Vlaanderen (+19,35%).

Nieuwe wereld, nieuwe kansen?
In de sectoren die lange tijd (of nog steeds) gesloten waren, is het aantal starters eerder beperkt. Er komen veel bouwbedrijven en e-commerce bedrijven bij, deze konden meestal ook actief blijven tijdens de crisis. En toch zien we dat ook in de zwaar getroffen sectoren, tijdens het eerste semester van 2021, gepassioneerde ondernemers de sprong wagen. Dat is zelfs het geval in sectoren waar men het minder verwacht, zoals recreatie. De crisis stimuleert een nieuw en modern ondernemerschap, en zorgt ook voor creativiteit. Daarnaast is het ondernemersvertrouwen grotendeels terug en ook dat vertaalt zich in de starterscijfers.

Stray Outdoor
Eind 2020 waagden drie Gentse vrienden – Emil, Thomas en Maarten – de sprong. Ze hielden Stray Outdoor boven de doopvont, een online shop voor klimmers en outdoorliefhebbers. In het aanbod zit technisch sterk outdoor materiaal, mooi design maar vooral ook verantwoorde en duurzame producten.

Starten in coronatijden was net een voordeel voor Stray, vertelt Emil Everaert: “We hadden al lang veel straffe ideeën in ons hoofd, maar vonden geen tijd om ermee aan de slag te gaan. Voor corona zaten we elk vrij moment in de klimzaal. Nu was er plots tijd en ruimte om ons concept verder te laten rijpen. Op het moment dat de klimzalen opnieuw openden, lag er een stevig basisplan klaar. Dat neemt niet weg dat we een spannende periode achter de rug hebben; het blijft altijd afwachten of je concept aanslaat.”

Emil en zijn compagnons blikken tevreden terug op de voorbije maanden: “Vandaag hebben we ons eerste fysieke winkelpunt in klimzaal Balance in Gent. Een eerste mijlpaal, waar we erg trots op zijn. Maar we willen graag nog meer lokaal verankeren en verder uitbreiden. Met Stray willen we vanuit Gent een hechte klimcommunity opbouwen.”

De toekomst zien ze rooskleurig in: “Nu de coronacrisis vaart mindert, hebben we nog veel ideeën waar we nu, met mondjesmaat, opnieuw over kunnen beginnen nadenken. We willen extra inzetten op pop-upshops en willen meer aanwezig zijn op klimevents. We kijken ook uit naar tijdelijke invullingen van sites. Momenteel zijn we volop in bespreking met een voorstellings- en evenementlocatie om avontuur- en klimfilms te vertonen in openlucht. Beleving, mensen stimuleren om naar te buiten komen… zal bij ons altijd topprioriteit zijn.”

Meer info: www.strayoutdoor.com 

Equimano
Na 17 jaar werken in de zorg, gooide Anka De Roover (Buggenhout) op 1 juli 2020 het roer om. Ingegeven door haar jarenlange passie voor paarden, startte ze met Equimano: sportmassage en acupressuur voor paarden. Dankzij haar behandelingen presteren paarden beter én zijn ze minder vatbaar voor ziektes en blessures.

Anka: “Het idee ontstond toen mijn eigen paard plots mank begon te lopen. Dankzij een behandeling bij een osteopaat zag ik mijn paard zienderogen opknappen. Het wekte mijn interesse om er zelf intensiever mee aan de slag te gaan. Na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk de sprong gewaagd. Ik heb mijn job in de zorgsector opgezegd en besloot om me bij te scholen.”

De startperiode was niet gemakkelijk, geeft ze toe: “Ik heb mijn activiteiten een aantal keer moeten stilleggen door de coronamaatregelen. Dat bracht veel stress en onzekerheid met zich mee. Ik begon zelfs te twijfelen of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Uiteindelijk heb ik de knop kunnen omdraaien: ik gebruikte de vrijgekomen tijd om nog bij te studeren. Zo kon ik me verder specialiseren. Ondertussen loopt het goed. Mond-aan-mondreclame doet zijn werk.”

Vandaag is ze 100% overtuigd van haar beslissing: “Ik zou het iedereen aanraden. Zelf de regie en verantwoordelijkheid in handen hebben, voelt goed. Ik kan meer betekenis geven aan mijn job dan vroeger en heb meer impact. Maar een goede voorbereiding is essentieel. Dankzij de coaching van UNIZO lag er bij de start een sterk ondernemingsplan klaar. Van daaruit kan ik rustig verder groeien.”

Meer info: www.equimano.be 

Startersaanbod UNIZO 
UNIZO heeft een uitgebreid ondersteunings- en begeleidingsaanbod voor starters: digitale infosessies, het begeleidingstraject Starten waarbij een UNIZO-coach starters op weg helpt én het Startersplatform.unizo.be, inclusief online toolbox en tal van video’s en tips van andere starters. In het najaar organiseert UNIZO de Starters Roadshow: een netwerkevent waar starters in contact komen met experts en adviseurs. Meer informatie op www.unizo.be/starters.