KrapteHet gaat van kwaad naar erger met de vacatures in kmo's, die maar niet ingevuld geraken. Maar liefst 56% van de kmo's die willen aanwerven vinden geen of nauwelijks geschikte kandidaten. Dat blijkt uit een recente bevraging van UNIZO bij kmo's met personeel. "We evolueren naar een situatie waarbij de arbeidskrapte voor onze kmo's een even grote bron van zorgen wordt als de pandemie", waarschuwt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. In dezelfde UNIZO-bevraging beschouwt 63% van de kmo's de pandemie als grootste bedreiging in 2022.

Gevraagd naar de grootste kopzorg op lange termijn wijzen de kmo's met personeel haast unaniem naar de klimaatproblematiek. "Samen met onze ondernemers staan we voor de uitdaging om de acute 'branden' die nu woeden te blussen. Tegelijk moeten we onze kmo's meer brandwerend maken voor de toekomst", vat Danny Van Assche van UNIZO de situatie samen. "Nu al zien we hoe onze bedrijven volop investeren in meer duurzame productiemethoden, logistiek en mobiliteit. Een gunstige evolutie waar we hen verder gaan in ondersteunen."
 
Nog volgens de UNIZO-bevraging houdt de marktdominantie van (vaak internationale) mastodonten ondernemers wakker. Op lange termijn zien ze dit, samen met klimaat, als grootste probleem. Danny Van Assche: “Maximaal 'winkelhieren', of lokaal kopen, in de meest ruime betekenis van het woord, is hier het ordewoord om onze bedrijven en welvaart overeind te houden. Wat Belgen online of via grensaankopen spenderen bij buitenlandse spelers gaat ten koste van onze ondernemingen hier en is onze maatschappij dus kwijt. Dat verlies kunnen we ons niet veroorloven.”

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be