UNIZO is sterk gekant tegen het initiatief van federaal minister Dermagne om handelaars wettelijk te verplichten cash te aanvaarden. “Het is hypocriet van de overheid om ondernemers verplichtingen op te leggen die ons terug in de tijd katapulteren, terwijl ze zelf bij verschillende diensten geen cash meer aanvaarden. We pleiten niet tegen het gebruik van cash geld maar vragen keuzevrijheid voor de handelaar”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. 

Het is op dit moment niet verboden voor ondernemers om cash te weigeren. Volgens de Europese regels kan het als handelaars het duidelijk kenbaar maken. De vorige minister van Economie, Nathalie Muylle, gaf al aan dat cash weigeren wel kan mits duidelijke affichage. UNIZO is al langer vragende partij om de vrije keuze voor de ondernemer om cash te aanvaarden op federaal niveau vast te leggen. 

“De overheid doet nu net het omgekeerde. De federale ministers hebben een wet goedgekeurd die zwart op wit verplicht dat handelaars verplicht zijn om cash te aanvaarden.  Dit is een aanval op het vrij ondernemerschap en bovendien zeer hypocriet”, stelt Danny Van Assche. “Bij veel overheidsdiensten aanvaardt men al lang geen cash meer. We hebben een resem aan voorbeelden: op Lijnbussen, in diverse gemeentehuizen, zwembaden, containerparken en bibliotheken is betalen met baar geld niet meer mogelijk. Wat bij de overheid kan, moet bij de handelaars toch ook kunnen?” 

Volgens de ondernemersorganisatie zullen de meeste bedrijven sowieso cash blijven aanvaarden. Uit een recente bevraging bij 250 ondernemers blijkt dat 6% van de handelaars volledig via elektronische betalingen werkt. “Wij voeren geen pleidooi tegen cash, maar vinden wel dat ondernemers zelf het recht hebben om hun keuzes te maken. De klant zal finaal wel beoordelen”, zegt Danny Van Assche.   

De wet die de federale ministers deze zomer hebben goedgekeurd om handelaars te verplichten cash te aanvaarden moet nog worden gestemd in De Kamer. UNIZO roept de parlementairen op om deze wet niet te laten passeren. “Bij overheidsdiensten waar geen concurrentie is en de burger geen andere opties heeft, zoals bij De Lijn of containerparken, weigert men cash. Voor handelaars die een concurrentiële markt ondernemen, legt men regeltjes op. Begrijpen wie kan. We roepen de partijen en volksvertegenwoordigers op om deze pestregelgeving niet te laten passeren. Wie komt er nog op voor de ondernemers?”, aldus Danny Van Assche.

Meer weten? 
Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be

Nuttig voor jou