Door getreuzel van de overheid  dreigen verscheidene dagbladhandelaars in financiële problemen te komen, zegt ondernemersorganisatie UNIZO.  “Sinds begin december is een striktere wetgeving van kracht die de wildgroei van verdoken gokcentra aan banden moet leggen. Dat is op zich positief, maar door het te lang uitblijven van de concrete voorwaarden kunnen verscheidende legitieme handelaars momenteel geen sportweddenschappen meer aanbieden. Dagbladhandelaars verliezen hierdoor permanent klanten en omzet”, aldus gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. UNIZO vraagt een gedoogbeleid voor de volgende weken en wil onderhandelen over compensaties voor het omzetverlies.
 
Vele dagbladhandelaars bieden via terminals hun klanten de mogelijkheid om in te zetten op sportweddenschappen. Hiervoor is een specifieke vergunning (type F2) noodzakelijk. Die wordt uitgereikt door de Kansspelcommissie en is drie jaar geldig.  De voorbije jaren schoten schimmige gokcentra als paddenstoelen uit de grond. Daarom legde de federale overheid in november vorig jaar een aantal striktere normen op. Door het lange wachten op het Koninklijk Besluit, dat slechts eergisteren werd gepubliceerd terwijl de wetgeving al dateert van november en sinds begin december van kracht is, zijn de voorwaarden pas nu gekend en kunnen de dagbladhandelaars bij wie de vergunning verloopt deze nu nog steeds niet verlengen, laat staan een nieuwe aanvragen.
 
“De overheid  heeft de procedures veel te lang laten aanslepen”, zegt Danny Van Assche. “Legitieme ondernemers kunnen daardoor geen sportweddenschappen meer aanbieden, ook al hebben ze de verlenging van hun licentie perfect op tijd aangevraagd. Op korte termijn worden meer dan 250  krantenwinkels getroffen. Dit heeft grote gevolgen, want de rentabiliteit staat al onder druk.  Om voldoende omzet te genereren is een grote passage aan klanten noodzakelijk.  Ze komen niet binnen enkel voor de weddenschap, maar kopen ook hun krant, tijdschrift, drank, snacks...  “
 
UNIZO hoort van haar getroffen leden dat er onbegrip is bij de klanten. Ze gaan naar de concurrentie, misschien zelfs permanent. Intussen staan de terminals fysiek in hun winkelruimte, maar kunnen ze niet gebruikt worden. Deze verloren winkelruimte brengt niets op en kan ook geen plaats maken voor andere producten. Onverantwoord tweezijdig verlies voor de winkelier dus wat de sector van dagbladhandels nog meer in de hoek duwt waar de faillissementen vallen.
 
Danny Van Assche: "Na het verschijnen van het KB is het nog 10 dagen wachten, vervolgens zullen er honderden aanvragen binnenlopen bij de Kansspelcommissie waardoor de vergunningen er de eerste weken niet gaan zijn.  We dringen aan op een gedoogbeleid om de getroffen  handelaars toe te laten de weddenschappen aan te bieden en hen niet te controleren. Het is de schuld van de overheid dat de handelaar wordt belemmerd in zijn dienstverlening, in dit geval met grote en structurele financiële gevolgen.  Dit zal blijvende gevolgen zal hebben in de getroffen winkels. Daarom wil UNIZO snel overleg om een schadevergoeding of andere tegemoetkoming te bespreken."

Wat de nieuwe voorwaarden betreft, vindt UNIZO het verplicht aantal perstitels (200) aan de hoge kant. De sector had  aangedrongen op 120 titels. Dat brengt een verplichting die hoog genoeg ligt om gokkantoren eruit te krijgen, maar laag genoeg zodat er quasi geen legitieme dagbladhandels uit gewerkt worden. Een zelfstandige legitieme dagbladhandel blijft de ideale partij om de verkoop van dergelijke producten in goede, veilige banen te leiden. Dit mag niet afgestraft worden door hen op deze manier uit de markt te duwen. De beperkingen op de omzet is dan weer een mes dat langs twee kanten snijdt. Voor sommige grote legitieme dagbladhandelaars kan dit een nadeel zijn aangezien ze jarenlang hebben geïnvesteerd om een cliënteel op te bouwen. Anderzijds zorgen de beperkingen ervoor dat de niet-legitieme gokkantoren worden weggewerkt, wat uiteraard zeer positief is.
 
“Het is vooral bijzonder jammer dat er geen overleg is geweest met de volledige sector om deze correct naar realiteit in kaart te brengen. Hier hadden we meerdere malen  tot opgeroepen”, besluit Danny van Assche.

Meer weten?
Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be