In 2022 startten in Limburg 8.913 ondernemers met een eigen zaak. Het aantal startende ondernemers ging daarmee met 3,1 procent achteruit ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de nieuwste Startersatlas 2022 van UNIZO, GraydonCreditsafe en UCM, op basis van de intussen definitieve en gedetailleerde cijfers. Ook in het eerste kwartaal van 2023 zet de daling van het aantal starters zich door: 2.369 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen in de eerste drie maanden van dit jaar, oftewel 3,5% minder dan vorig jaar. Ondanks de daling blijft het aantal starters daarmee wel op een hoog niveau.
In de detailhandel, industrie en groothandel dalen het aantal starters, in de horeca stijgt het aantal starters voor het tweede jaar op rij. 7 procent van de starters uit 2022 heeft al minstens 1 medewerker in dienst. 

“Na het recordjaar 2021 met 9.194 nieuwe Limburgse ondernemers is een terugval in 2022 niet onlogisch. Met 8.913 starters in het afgelopen jaar bereiken we nog steeds het op één na beste jaarcijfer ooit. Dat de dalende tendens aanhoudt, baart ons wel zorgen. We kunnen dan ook niet genoeg hameren op het belang van een goed en gezond ondernemersklimaat waar starters de ruimte hebben om te groeien en te experimenteren. Ook de scholen hebben een belangrijke rol om ondernemerschap te stimuleren.  Startende ondernemers van vandaag zorgen voor de welvaart van morgen”,  zegt Eva Reggers, startersadviseur bij UNIZO Limburg.

TERUGVAL AANTAL STARTERS IN 2022, EERSTE DALING IN 10 JAAR TIJD

In 2022 werden in België 115.645 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht, 3,5% minder dan in het recordjaar 2021. In Limburg gaat het om 8.913 starters, een daling van 3,1%. Daarmee zit het aantal nieuw opgerichte ondernemingen in Limburg voor het eerst sinds 2013 in een dalende trend. In 2021 zag we nog een recordaantal van 9.194 starters in onze provincie. De sterke jaar-op-jaar groei (+7,5% procent) werd toen deels verklaard door een inhaalbeweging post-corona.

Met 10,1 starters per 1.000 inwoners ligt de Limburgse startersdichtheid iets hoger dan gemiddeld in België (10,0). Vlaanderen kent met 10,5 echter de hoogste startersdichtheid van ons land, in Wallonië vinden we 7,1 starters per 1.000 inwoners. Ten opzichte van de voorbije jaren neemt de startersdichtheid in alle gewesten af.

DALENDE TENDENS ZET ZICH VERDER IN EERSTE KWARTAAL 2023 

De dalende tendens van het aantal startende ondernemers zet zich verder in 2023. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 waren in de eerste drie maanden van dit jaar 3,5% minder nieuwe oprichtingen van eenmanszaken en vennootschappen in Limburg: 2.369 om precies te zijn, tegenover 2.455 een jaar eerder. In heel België zien we een daling van 2,7% voor het eerste kwartaal.

Eva Reggers: “Uiteraard is waakzaamheid geboden. De huidige economische en geopolitieke omstandigheden spelen zeker mee. De hoge energie-, grondstoffen- en loonkost zorgen voor een onzeker ondernemersklimaat.  Ook voor de gevestigde ondernemers is het niet makkelijk, dat merken we aan het stijgend aantal faillissementen. We moeten zeer oplettend zijn dat onze startersmotor niet sputtert of stilvalt. Ondernemers moeten zich gesteund voelen door de overheden. Ook het onderwijs heeft een rol te vervullen on het stimuleren van ondernemerschap. Nu de discussie over de nieuwe eindtermen bijna beslecht is, stellen we vast dat de competentie ‘ondernemingszin’ maar zeer marginaal ingevuld wordt, terwijl jongeren in een technische of beroepsopleiding net meer kans hebben om direct na hun opleiding in het secundair onderwijs een onderneming op te starten. Voor jonge ondernemers wordt de basis voor duurzaam ondernemerschap gelegd in het secundair en hoger onderwijs.”

MEESTE STARTERS IN ANTWERPEN, LIMBURG OP 6E PLAATS VAN ALLE PROVINCIES

Met 19.902 nieuw opgerichte ondernemingen (17,2% van de totale Belgische starterspopulatie) gaat de provincie Antwerpen de andere Vlaamse en Waalse provincies ruim vooraf. Limburg staat op een zesde plaats met een aandeel van 7,7%, en volgt na Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Brussel-Hoofdstad en West-Vlaanderen.
 

7 PROCENT VAN DE STARTERS IN 2022 STELT AL PERSONEEL TE WERK

Van alle nieuw opgerichte ondernemingen in 2022 in België nam 7,1 procent datzelfde jaar minstens één medewerker in dienst. 6,4 procent nam 1 tot 4 medewerkers in dienst en 0,7 procent 5 medewerkers of meer. 
Let wel: het feit dat de ondernemer voor zichzelf een job creëert, wordt hier niet in rekening gebracht. Het gaat enkel en alleen om tewerkstelling in werknemersverband.

MEESTE STARTERS IN DE DIENSTENSECTOR

Net als in voorbije jaren werden de meeste ondernemingen opgericht in de dienstensector, met een aandeel van 39,7% ten opzichte van het totale aantal starters in België. Binnen de dienstensector zijn de zakelijke diensten en immobiliën het populairst. De vrije beroepen zijn de tweede grootste sector om in te starten: zij hebben een aandeel van 16,2% in 2022. Binnen deze sector zijn de medische beroepen het sterkst vertegenwoordigd met een aandeel van 69,5%. Na de dienstensector en de vrije beroepen volgen de bouwsector (aandeel van 13,0% in de starterspopulatie) en de detailhandel (7,7%).

Opvallende evoluties zien we in de detailhandel, de industrie en de groothandel. In deze sectoren daalde het aantal starters met double digits: respectievelijk -23,9%, -15,4% en -29,4%. Opmerkelijk is ook dat de horeca voor het tweede jaar op rij een grote stijging noteert: in 2021 +5,6% en in 2022 +9,2%, waarbij het vooral gaat om verschaffers van accommodatie.


De volledige startersatlas kan u hier downloaden.
 

Simona Bussé en Marc Carbone waagden in 2022 de sprong, en openden in Genk hun kookatelier Mundo Rico . Hun inspirerende verhaal lees je hier.

Eva Reggers
Eva Reggers
Ondernemersbegeleiding: manager/adviseur
Yves Houben
Yves Houben
Belangenbehartiging: adviseur