Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, reageert vol onbegrip en ongeloof op de intentie van de Vlaamse regering om alle coronasteun aan bedrijven, in casu het Vlaams Beschermingsmechanisme nu al stop te zetten. "Na zoveel Vlaamse inspanningen over de afgelopen periode is het onverantwoord om al onze ondernemers nu plots, van vandaag op morgen, aan hun lot over te laten en hen op die manier in de problemen te brengen. Heel veel bedrijven zitten momenteel nog onoverkomelijk diep onder hun normale omzetniveau en gaan zonder doorlopende steun bijzonder zware maanden tegemoet."

De cijfers uit de recenste ERMG-enquête laten weinig aan de verbeelding over:

  • Van alle bedrijven uit de eventsector draaide 69% eind juni nog meer dan 50% omzetverlies. En binnen die 69% draait 47% zelfs meer dan 75% omzetverlies.
  • Bij de reisbureaus gelijkaardig scenario: 73% draait nog meer dan 50% omzetverlies, waarvan zelfs 60% meer dan 75%.
  • Bij het personenvervoer (autocars, taxi's) zitten nog altijd 45% van de bedrijven meer dan 50% onder hun normale omzetniveau, waarvan 18% meer dan 75%.
  • In de horeca lijden nog altijd 28% van de ondernemingen meer dan 50% omzetverlies, waarvan 16% meer dan 75%.

"En zo zouden we nog wel een paar sectoren kunnen opnoemen die, ondanks de gunstig evoluerende perspectieven, nog mijlenver staan van hun normale omzetniveau", benadrukt Danny Van Assche van UNIZO. "De Vlaamse regering kan en mag hier de ogen niet voor sluiten. We begrijpen dat steunmaatregelen niet eindeloos kunnen blijven doorlopen en dat vragen we ook niet. Controles op het correct gebruik zijn voor ons even vanzelfsprekend als voor de Vlaamse regering. En eventuele bijsturingen waar nodig zijn bespreekbaar. Maar een verlenging van het Vlaamse Beschermingsmechanisme tijdens zomer is volgens ons absoluut noodzakelijk om drama's te vermijden. Het Vlaams Beschermingsmechanisme is trouwens ook geen lineaire maatregel, maar een steunmechanisme op basis van bewezen omzetverlies van minstens 60%. Op die manier gaat de steun enkel naar wie die echt nodig heeft."

UNIZO blijft druk uitoefenen bij de Vlaamse regering en rekent er op dat die alsnog haar houding bijstelt.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be