Het Limburggevoel, we durven daar als nuchtere Oost-Vlamingen al eens smalend over te doen. Er mag geen pop-poll, vox-pop, eurovisie of schoonheidswedstrijd de revue passeren of de Limburgers verenigen zich als één legioen om hun kandidaat naar de overwinning te stemmen. Een fier volk met slagkracht. Wie sjoen us Limburg is. Idem in de politiek. Ondanks de aanwezigheid in Oost-Vlaanderen van een scala aan eerste ministers, gaande van Martens over Verhofstadt tot De Croo, woog Oost-Vlaanderen te weinig op het nationale toneel. Wanneer het er op aankomt om belangrijke investeringen of Europese subsidies binnen te halen, dan treden de Limburgers niet op in verspreide slagorde, maar als één en ondeelbaar.

Het is dan ook geen toeval dat bij de regiovorming van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers elke Vlaamse provincie in stukken en brokken werd opgedeeld, soms op het onverklaarbare af. Limburg gaf aan gewoon als één regio verder te willen gaan. Punt! Geen discussie mogelijk. We kunnen er vanuit Oost-Vlaanderen nog iets van leren. Een écht Oost-Vlaams verbindend gevoel is ons tot op vandaag vreemd.

Zijn we dan niet fier of hebben we geen eigenheid? Integendeel! Durf een Ronsenaar niet te verwarren met een Oudenaardist. Laat staan dat Aalst in één adem wil worden genoemd met Dendermonde. En dan heb ik Gent, de prachtige Vlaamse Ardennen, het smakelijke Meetjesland, de meanderende Leiestreek of het Waasland van Reinaert De Vos nog niet genoemd... Heel veel eigenheden. Allen met hun sterktes en hun uniek karakter.

We hebben zoveel om fier op te zijn in Oost-Vlaanderen: twee, jawel twee (!) wereldhavens, met North Sea Port en de Waaslandhaven. Er zijn de wereldvermaarde UGent (best gerangschikte Belgische universiteit in de Academic Ranking of World Universities met plaats 71 op 2000), verschillende tophogescholen en kennisinstellingen als IMEC en VIB. We beschikken over het strijdtoneel van het enige Vlaamse monument – de Ronde Van Vlaanderen, bekend van Canada tot Australië. En we hebben met Gent de mooiste stad van Vlaanderen op ons grondgebied. En dan zwijg ik nog over onze cultuur, geschiedenis en smakelijke lekkernijen. Sinds kort kent Gent na Team.Blue (ex-Combell) een tweede unicorn (gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar) met Deliverect. Geen enkele andere stad in België doet het ons na. En jaar na jaar verbreken we in Oost-Vlaanderen de starterscijfers.

Kortom, Oost-Vlaanderen staat voor een fantastische eenheid in verscheidenheid. ‘E pluribus unum’ staat er boven de adelaar in het wapenschild van de USA. Uit velen één! Misschien kan het ons wel inspireren? Oost-Vlaanderen: sterk in verscheidenheid. Alvast iets waar we allemaal samen fier op kunnen zijn!