Een primeur in Vlaanderen: Digitalize Flanders is op 20 en 21 oktober de ontmoetingsplaats in Antwerp Expo voor kmo’s, zelfstandige ondernemers en bedrijfsleiders die hulp willen bij de digitale transitie van hun onderneming.  Met meer dan 80 exposanten, 30 conferenties en 2.500 verwachte bezoekers is dit het grootste event in z’n soort. Ook UNIZO is op de beurs aanwezig om kmo’s mee de digitale weg te wijzen. Dat is nodig, want amper de helft van de Vlaamse kmo’s is digitaal fit, zo blijkt uit een recente studie van UNIZO en imec. 

Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

UNIZO biedt haar leden intussen al twee jaar de mogelijkheid om de digitale maturiteit te meten via de UNIZO-Scan Digitalisering. Op basis van de verzamelde data ontwikkelde UNIZO de index ‘digitale fitheid’, een graadmeter voor zelfstandigen en kmo’s dat hun mate van digitale paraatheid in kaart brengt. En wat blijkt: slechts de helft van de Vlaamse kmo’s is digitaal fit,. Dat is te weinig, want in functie van verbeteringen op vlak van productiviteit en competitiviteit is digitalisering onvermijdelijk.  Vooral wat cybersecurity betreft scoren de Vlaamse zelfstandigen en kmo’s ondermaats. 

”Ondernemers zijn zich vaak nog te weinig bewust van de opportuniteiten maar ook van de gevaren van digitalisering”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche die op donderdag samen met Vlaams minister Jo Brouns en Antwerps schepen Caluwaerts Digitalize Flanders mee officieel opent. “We moeten allemaal mee op de digitale trein, maar op een veilige manier. Digitalisering maakt de bedrijfsvoering efficiënter waardoor tijd en budget vrijkomt voor andere zaken. Het opent de weg naar innovatie met nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Denk aan een online sessie met je dokter of kinesitherapeut, digitaal bestellen bij de bakker of frituur of het online contracteren via de notaris.  Het laat ook toe om nieuwe markten te bereiken en bestaande klanten beter van dienst te zijn.  Een online winkel is 24/7 open en producten en diensten kunnen internationaal worden aangeboden.” 

Digitalize brengt heel wat aanbieders samen onder één dak, zodat ondernemers gemakkelijk kunnen vergelijken en zo de volledige businesswaarde van IT-tools en oplossingen kunnen benuttenHet is belangrijk dat ook deze sector meegaat met z'n tijd en het digitale tijdperk omarmt”, zegt Katinka Vandeveldeorganisator van Digitalize Flanders. “Het is niet alleen belangrijk dat ondernemers beseffen wat de voordelen zijn van de digitale transitie, maar ook dat ze efficiënt en vernieuwend leren ondernemen met de bestaande tools. We merken dat voor veel ondernemers de drempel nog te groot is. De digitale stap vooruit is nochtans belangrijk om aan de eigen behoefte van de onderneming en aan de wensen van de klant te kunnen voldoen." 

De verkoop stimuleren, processen optimaliseren, het personeelsbestand beheren, facturen verwerken of een beveiligd cybernetwerk uitbouwen, 80 gespecialiseerde bedrijven zijn op Digitalize Flanders aanwezig om ondernemers op de hoogte te brengen van de laatste nieuwigheden op het gebied van digitale transformatie.

"Digitalize Flanders komt op het juiste moment!" besluit Katinka Vandevelde. "Na twee jaar van omgaan met moeilijke situaties is deze expo een echte kans om de juiste informatie en hulpmiddelen te bieden aan bedrijven die deze digitale stap met succes willen zetten. We zijn trots dat we samen met partners VLAIO, UNIZO en Cevora de ondernemers hierin kunnen ondersteunen." 

Alle info op Digitalize Flanders – Het event dat je onderneming helpt digitaliseren

 

VLAIO