Markant vzw, UNIZO en het Agentschap Innoveren en Ondernemen bekronen inspirerend ondernemerschap van gedreven vrouwen met de WOMED Award. Elk jaar wordt de ‘Onderneemster van het Jaar’ én de ‘Belofte van het Jaar’ gekozen. De WOMED Award 2021 wordt uitgereikt op woensdag 9 maart 2022. De jury van de WOMED Award maakt op 19 januari alvast de acht finalistes bekend. Wie worden uiteindelijk de onderneemsters van het jaar 2021? Dat wordt mee bepaald door een publieksstemming. Stemmen kan nog tot en met 9 februari via www.womedaward.be.

De WOMED Award is een bekroning voor de leading lady’s in ondernemerschap. De naam van de award staat voor WOMen in Enterprise and Development. De prijs is een bekroning voor inspirerend vrouwelijk ondernemerschap dat ook andere vrouwen wil aanzetten om de sprong naar een eigen zaak te wagen. De WOMED Award bekroont een ambitieuze vrouwelijke ondernemer die minimum 5 jaar zelfstandige is in hoofdberoep. De Award voor de Belofte van het Jaar gaat naar een ambitieuze starter met maximum 5 jaar ervaring als zelfstandige in hoofdberoep. Beide winnaars krijgen de kans om in de 12 maanden volgend op de verkiezing, actief de rol van ambassadeur voor het vrouwelijk ondernemerschap op zich te nemen. 

De jury van de WOMED Award maakt op 19 januari de acht finalistes bekend:

- 3 straffe onderneemsters voor de WOMED Award, de titel van ‘Onderneemster van het Jaar’.

- 5 startende en veelbelovende onderneemsters voor de ‘Belofte van het Jaar’.

De uiteindelijke winnaars worden gekozen door de jury én een publieksstemming, die nog tot en met 9 februari loopt op www.womedaward.be. De online-uitreiking van deze 23ste WOMED Award vindt plaats op woensdag 9 maart via live-streaming.

Drie WOMED Award-finalisten met een sterk verhaal

Voor de WOMED Award gaat de jury telkens op zoek naar sterke, inspirerende verhalen van vrouwen met een visie, met innovatie- en daadkracht. Naar straffe ondernemersverhalen van vrouwen die doorbijten en daardoor ook slagen. De drie finalistes van 2021 zijn het levende bewijs dat vrouwelijke zaakvoerders op tal van fronten en in diverse sectoren het verschil kunnen maken. De drie finalistes voor de WOMED Award zijn Katrien Vermeire, Caroline Vercauteren en Marie Callens

Katrien Vermeire – John & Jane

John & Jane is het premium eventbedrijf voor audio, licht, video en stage design van Katrien Vermeire en haar partner. Met audiovisuele ondersteuning maken ze van events onvergetelijke ervaringen. Dat doen ze zowel voor bedrijfs- en HR-events als festivals, beurzen en highlevel particuliere events. De focus van Katrien en haar team ligt steeds op een unieke beleving voor alle aanwezigen. Door nieuwe strategieën te implementeren, zowel financieel als operationeel, loodste Katrien het bedrijf door de moeilijke periode van de coronacrisis. Ondernemen is voor Katrien een kwestie van authenticiteit en zoeken naar duurzame oplossingen. Door te investeren in mensen, door in te zetten op innovatie en door oog te hebben voor details heeft ze haar bedrijf sterker dan ooit op de kaart gezet en klaargemaakt voor de toekomst.

www.johnandjane.be

 

Caroline Vercauteren - BonMush

Caroline Vercauteren studeerde af als apothekeres, maar in Vandromme NV – het toenmalig klassieke charcuteriebedrijf dat al sinds 1889 rillettes maakt - zag ze een boeiendere uitdaging. Vijf jaar geleden nam ze dit charcuteriebedrijf uit de Westhoek van haar schoonouders over. Met het nodige lef, schwung en stijl, gooide ze het over een andere boeg. Vandromme werd BonRill. Stelselmatig werden de vleesartikelen afgebouwd en evolueerde het aanbod van het bedrijf van traditionele vleeswaren naar een veggie-assortiment op basis van lokaal geteelde oesterzwammen onder de naam BonMush. Die oesterzwammen worden oa door lokale boeren duurzaam gekweekt. Het unieke en innovatieve gamma werd opgestart met smeersalades maar omvat ondertussen ook burgers, worsten en sauzen.  Het verhaal van BonMush past perfect in de greendeal van de Vlaamse overheid waarbij de eiwittransitie naar meer plantaardige eiwitten wordt beoogd. Die positieve impact wil Caroline graag delen. Ze onderneemt met trots en heeft de ambitie om BonMush internationaal op de kaart zetten als lekker veggie merk! Caroline leidt haar bedrijf zoals ze met de wereld omgaat, met zorg en aandacht voor de toekomst.
www.BonMush.be

 

Marie Callens - Floorify

Samen met haar mede-zaakvoerder besloot Marie Callens in 2016 de sprong naar een eigen zaak te wagen. Floorify ontwerpt, ontwikkelt en verdeelt innovatieve vinyl vloeren met kliksysteem in meer dan 10 landen. Door technologische innovatie zijn de vloeren niet alleen heel sterk, stil, watervast & duurzaam, maar vertonen ze tegelijk ook heel diepe, natuurgetrouwe oppervlaktestructuren. Als zaakvoerder van dit snel groeiende bedrijf vindt Marie het belangrijk om in te zetten op service & ontzorging van haar klanten. Dit door in te zetten op selectieve distributie, lokale stock dicht bij de klant, een enthousiast customer care team en de combinatie van een sterke digitale strategie met een persoonlijke aanpak via innovatieve winkelconcepten. Om dat te bereiken heeft Marie een duidelijke visie die ze uitdraagt naar haar medewerkers. Zelfsturing en leiderschap binnen duidelijk afgesproken rollen en verantwoordelijkheden zijn daarbij essentieel. Maar ze heeft ook aandacht voor de mensen achter de rollen en het belang van samen successen te vieren.
www.floorify.com

 

De vijf provinciale genomineerden in de categorie ‘Belofte van het jaar’ zijn: 

Antwerpen: Judith Dillen – One On One
Judith is founder van One On One, een headhuntingkantoor met focus op de logistieke & maritieme sector. Samen met heel wat toonaangevende bedrijven in en rond de Antwerpse Haven werkt zij aan het personeelstekort door innovatief in te zetten op de arbeidsmarkt.
www.one-on-one.be

 

Oost-Vlaanderen: Sarah Parent - Go Forest

Sarah is oprichter van Go Forest, een startup die bomen plant met impact voor bedrijven en particulieren. De bomen worden ingezet als ondersteuning van de biodiversiteit, voor CO2-reductie, voor de creatie van jobs en voeding voor de lokale bevolking.

www.goforest.be

 

Limburg: Marion Sterckx - iAssist

Met iAssist biedt Marion administratieve ondersteuning aan de KMO-ondernemer, dit zowel inhouse als online. Alles volledig op maat van de klant, zodat de ondernemer zo goed mogelijk ontzorgd wordt in zijn dagdagelijkse bedrijfsvoering.

www.iAssist.be

 

West-Vlaanderen: Karen Ooms & Louise Noelmans – La&Bel

La&Bel is een modieuze maar tijdloze collectie lederen handtassen en accessoires van hoogstaande kwaliteit. Oprichters Karen en Louise kiezen consequent voor materialen die een bijproduct zijn van de voedingsindustrie en dus geen bijkomende belasting vormen voor het milieu.

www.la-bel.be

 

Vlaams-Brabant: Ingrid Renders & Anne Cornut – Maison Slash

Founders Anne Cornut en Ingrid Renders bouwden de afgelopen jaren aan een native content platform gefocust op inspirerende marketing naar ouders met kinderen tussen 0 en 14 jaar. Ze zoeken telkens naar de juiste manier van communiceren die deze ouders en hun kinderen blij maakt.

www.maisonslash.be

 

Kijk voor meer details over de kandidaten én het stemformulier op www.womedaward.be

Stemmen kan nog tot en met 9 februari. 

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen. Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en haar partners willen u daarbij ondersteunen. Ontdek ze allemaal op www.sterkondernemen.be. #sterkondernemen. 

Markant vzw is een netwerk van zo’n 22.000 actieve en ondernemende vrouwen en biedt inspirerende activiteiten aan via een professioneel netwerk Artemis en een socio-cultureel netwerk Markant. Leden van Artemis maken deel uit van een sterk en inspirerend netwerk van vrouwelijke professionals waarbij ze regionaal én nationaal interessante contacten leggen. Markant geeft vrouwen een andere dimensie aan hun vrije tijd onder de noemer ‘ontdek, beleef en geniet’.
Meer info op www.artemis.be en www.markantvzw.be