De 'gigantentaks' is gestemd in de plenaire vergadering.  En dat is zeer goed nieuws. 

Eind 2022 bereikte de Europese Unie een akkoord over de minimumbelasting van 15% voor multinationals, naar het voorbeeld van de OESO ‘Pillar Two’.  Het parlement heeft nu het wetsontwerp om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving gestemd. De nieuwe bepalingen zullen van toepassing zijn voor de verslagjaren vanaf 31 december 2023.
UNIZO reageert tevreden: “Hiermee zetten we een belangrijke stap in het realiseren van een gelijker speelveld tussen kmo’s en de giganten”, zegt topman Danny Van Assche. De ondernemersorganisatie roept op om deze legislatuur ook nog de digitaks in te voeren zoals afgesproken in het regeerakkoord.
 

Groepsentiteiten die onderdeel vormen van een multinationale of omvangrijke binnenlandse groep met een geconsolideerde jaaromzet van minstens 750 miljoen EUR zullen minstens 15% effectieve belasting moeten betalen in elk land waar ze actief zijn. Als die grens niet wordt behaald, zal een ‘bijheffing’, dus een extra belastingheffing, plaatsvinden door de lidstaat waar de moedervennootschap of de groepsvennootschap gevestigd is.  

“Dit is belangrijk voor kmo’s”, zegt Danny Van Assche. “Iedere onderneming moet belastingen betalen, zowel de kleine als de grote. Doordat niet alle giganten dat vandaag doen, ontstaat een fiscale onrechtvaardigheid. Kmo’s beschikken niet over de mogelijkheid om via groepsstructuren hun winsten te verschuiven naar landen met een gunstig belastingregime. We stelden deze fiscale onrechtvaardigheid meermaals aan de kaak, goed wetende dat enkel een internationale aanpak zou helpen. Deze minimumbelasting van 15% voor multinationals, die wij hebben omgedoopt tot de ‘gigantentaks’, is een positieve stap in de juiste richting.  Maar er is nog werk aan de winkel, onze lokale ondernemers betalen een veelvoud van dit bedrag.” 

Geen dode letter 

Deze gigantentaks mag geen dode letter blijven. Controleurs van de FOD Financiën dienen over voldoende knowhow te beschikken om de nieuwe bepalingen effectief te kunnen controleren en afdwingen. Bovendien moeten andere factoren dan fiscaliteit ervoor zorgen dat (grote) ondernemingen in België willen investeren. Denk maar aan een performante infrastructuur en een concurrentiële loonkost. De ontvangsten die voortvloeien uit de gigantentaks moet men tenslotte ten gunste van kmo’s aan wenden. De voorstellen uit het UNIZO-memorandum 'Krachtwerk' bieden daartoe voldoende inspiratie.

 

Nu nog de digitaks 

Begin deze week werd bekend dat de Belgische digitaks op de omzet van grote techbedrijven er vooralsnog niet komt. Hoewel de federale regering in haar regeerakkoord beloofde om deze ten laatste in 2023 in te voeren, geeft Minister van Financiën Vincent Van Peteghem aan nog te wachten op een internationaal akkoord. 

“Dit betreuren we. Grote techbedrijven als Google, Facebook of Amazon betalen momenteel amper of geen belastingen ins ons land. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie voor de lokale ondernemers en hun webshops”, aldus Danny Van Assche. “We vragen om de afspraken uit het regeerakkoord te respecteren en de digitaks nog deze legislatuur in te voeren.”

Flankerende maatregelen (zoals een impactanalyse en voldoende hoge drempels) moeten garanderen dat deze nieuwe belasting niet wordt afgewenteld op de kmo’s.