UNIZO reageert positief op de hervorming van de investeringsaftrek. “Het is goed dat de complexe bestaande regeling wordt gestroomlijnd en vereenvoudigd”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “De federale regering gaat in op onze vragen om de aftrek voor digitale investeringen te verhogen en de lijsten met investeringen die in aanmerking komen voor aftrek al om de drie jaar te actualiseren. De overheid geeft met deze hervorming een sterk signaal aan kmo’s die willen investeren en zo de economie stimuleren." 

De ‘twin transition’ noodzaakt eenmanszaken en kmo’s om te investeren in onder meer groene energie, ecologisch transport en cybersecurity. Hoewel ondernemers zich willen voorbereiden op de toekomst, is het voor velen niet evident om die vaak grote uitgaven te financieren. Daarom bestaat de mogelijkheid om een bepaald percentage van de aanschaffings-of beleggingswaarde van een investering af te trekken van de winst. Dit komt boven op de afschrijving van de investering. De investeringsaftrek laat ondernemers dus toe om de investeringskosten gedeeltelijk te compenseren langs fiscale weg.
Vorige week landde de federale regering met de oefening rond de vergroening van de investeringsaftrek. Belangrijk voor UNIZO is dat de basisaftrek voor natuurlijke personen en kleine vennootschappen wordt behouden en zelfs stijgt van 8 naar 10 procent. Ondernemers kunnen die basisaftrek genieten zonder dat daar administratieve rompslomp tegenover staat. Voor digitale investeringen is er een verhoging van de basisaftrek naar 20 procent.

Danny Van Assche: “We zijn zeer tevreden dat de federale regering tegemoet komt aan onze vraag voor een digitale investeringsaftrek. De digitale evolutie vergt voor vele kmo’s grote financiële inspanningen. Denk aan investeringen in software voor de boekhouding, CRM-software of digitale beveiliging. Vanaf 2026 moeten bedrijven trouwens verplicht onderling met gestructureerde elektronische facturen werken. Veel zelfstandigen en kmo’s moeten hiervoor nog investeringen doen. De ­overheid geeft met deze fiscale ondersteuning een goed signaal, zeker door de stijgende kosten die ondernemers moesten ondergaan in de afgelopen jaren.” 

Naast de technologie-aftrek komt er ook een nieuwe thematische aftrek voor groene investeringen van 40 procent voor eenmanszaken en kmo's. De federale regering volgt de bezorgdheid van UNIZO om de lijst met investeringen voor de verhoogde thematische aftrek om de drie jaar te hernieuwen, en niet om de vijf jaar zoals eerst geopperd. Het biedt een ideale balans tussen voldoende rechtszekerheid voor geplande investeringen én de nodige flexibiliteit om nieuwe technologieën mee op te nemen. Ook is de toepassing niet langer gekoppeld aan de voorwaarde dat de onderneming geen schulden heeft bij de RSZ . 

"Deze hervorming maakt het hele systeem eenvoudiger en biedt een antwoord aan de noden waar ondernemers vandaag mee zitten. De effectieve toepassing treedt in werking vanaf 2025, dat geeft  de ondernemers voldoende tijd om te anticiperen op de nieuwe regels”, besluit Danny Van Assche.

 

Meer weten? 

Contacteer UNIZO-woordvoerder Gerrit Budts
M 0479/73 28 93 - E-mail: gerrit.budts@unizo.be