BRUSSEL, 28 augustus 2017 - De 27-jarige Julie De Bleser, jobstudente bij Café Crème uit Sint-Niklaas, is verkozen tot Jobstudent van het Jaar 2017. Voor het 10de jaar op rij organiseerden HR-dienstengroep ADMB en UNIZO en de verkiezing. Ze doen dit om de 'werkgrage' jobstudent en zijn werkgever in de bloemetjes te zetten. Maar vooral dient de wedstrijd om het belang van de jobstudent voor werkgevers te benadrukken. Cijfers van Rijksdienst voor Sociale Zekerheid tonen immers aan dat het voorbije jaar voor het eerst meer dan een half miljoen studenten een centje bijverdienden als jobstudent.
 
Julie De Bleser is aan de slag als jobstudente bij Café Crème. Ze trekt al anderhalf jaar lang de baan op met de foodtrucks van het bedrijf uit Sint-Niklaas om ijs en koffie te verkopen op feesten en festivals. Maandagochtend verrasten Karel Van Eetvelt (UNIZO) en Philip Van Eeckhoute (Groep ADMB) Julie in Sint-Niklaas met een extra maandloon van € 1.250 en de titel van Jobstudent van het Jaar 2017.

De perfecte jobstudente
Zaakvoerster Carolien De Groote looft Julie voor haar inzet, motivatie en het plezier dat ze in haar werk in de foodtrucks schept. Haar positieve ingesteldheid maakt van haar de perfecte jobstudente: “Julie is een heel fijn persoon om mee samen te werken. Ze doet alles met de glimlach en niets is voor haar teveel gevraagd. Ze deelt met ons de liefde voor ons ijs en weet dat tijdens bedrijfs- en privéfeestjes ook keer op keer over te brengen op klanten.”

Julie is studente modeontwerp aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Ze is niet van de grootste, maar laat zich daardoor niet uit het veld slaan. “Als ze mee op pad is met onze grote truck, voorzien we een extra bankje omdat ze anders niet in de diepe potten ijs kan scheppen”, legt Carolien uit.

Steeds meer jobstudenten
In 2016 werkten voor het eerst meer dan een half miljoen studenten via een zgn. studentenovereenkomst, zo blijkt uit statistieken van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Studentenarbeid blijft zo verder boomen en dat onafgebroken sinds de fundamentele hervormingen van het stelsel in 2012.

De verdere toename van studentenarbeid in 2016 blijkt uit zowat alle parameters; zo steeg onder meer het aantal studenten met een studentenjob (+ 4,9%), het aantal gewerkte dagen (+ 6,5 %) en de loonmassa (+ 8,5%). In 2016 namen 502.297 studenten ten minste één dag een studentenjob op. Daarmee komt het aantal studenten met een studentenjob voor het eerst ooit boven het half miljoen uit.  De vrouwelijke student maakt met 53,8% (t.a.v. 46,2% mannelijke studenten) daar het grootste aandeel van uit.

Bekijk hier het meer gedetailleerde cijferoverzicht over jobstudenten.

Meer weten?

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T 02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be

Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 02 21 22 678 | ondernemerslijn@unizo.be