UNIZO West-Vlaanderen verkoos Guillaume en Lowie met hun onderneming Knuss tot West-Vlaamse Starter van het Jaar 2022. Guillaume en Lowie willen met hun innovatief idee de gasverwarmers in de horeca verbannen. Die zorgen namelijk voor veel uitstoot. Met hun product (stoelverwarming), willen ze dan ook bijdragen aan de Greendeal van Europa. “Zetelverwarming bestaat al langer, maar met onze technologie gaan we een stap verder”, zeggen de heren vastberaden.   

Op-en-top ondernemen 

“Ook dit jaar was het moeilijk om een winnaar te kiezen uit alle deelnemende starters”, zegt gedelegeerd bestuurder van UNIZO West-Vlaanderen, Vincent Kint. “De jury keek toe hoe elke ondernemer op een vastberaden manier zijn of haar idee kwam voorstellen en wist al snel dat ze voor een moeilijke keuze stonden. Elke ondernemer probeerde de jury te overtuigen met een vernieuwend concept waarvoor veel ondernemingszin en lef nodig was, maar uiteindelijk kon het creatieve en innovatieve idee van Guillaume en Lowie de jury het meest overtuigen.” 

WVL Starter van het jaar 2022

WVL Starter van het jaar 2022 trofee

Het innovatieve idee kwam oorspronkelijk uit een schoolopdracht tijdens de opleiding Industrieel Productontwerpen. Daar moesten ze het ontwerp doen van een product, gebaseerd op warmtetechnologie. Het verwarmd kussen was geboren. Na hun studies besloten Lowie en Guillaume het idee verder uit te werken. Intussen kunnen ze al op heel wat interesse rekenen uit de meubelindustrie en de horeca. Ook het ecologische aspect is een belangrijke drijfveer. Bij de stoelverwarming gaat geen warmte verloren en is er geen CO2-uitstoot. Wanneer horecazaken bijvoorbeeld de gasverwarmers zouden vervangen door producten van Knuss, zouden ze heel wat kunnen besparen op lange termijn. Economisch én ecologisch dus! Met de baseline ‘outdoor moments last longer’ willen de heren een bron van warmte en comfort zijn voor horeca en andere sectoren. 

Knik in de starterscurve

Voor UNIZO West-Vlaanderen als ondernemersorganisatie blijven startende ondernemers een grote prioriteit. UNIZO is ervan overtuigd dat onze economie doorlopend nood heeft aan nieuwe starters met creatieve ideeën. “De voorbije drie jaar kende het aantal startende ondernemers in West-Vlaanderen telkens een stijging. In 2020 merkten we al een lichte stijging op (11.386) ten opzichte van het jaar voordien (11.300). Ook vorig jaar zagen we een stijging en die was opvallend groter dan de stijging van de jaren ervoor (12.245). Dat bewijst nogmaals dat niets of niemand een ondernemersdroom kan tegenhouden”, stelt Vincent Kint, gedelegeerd bestuurder van UNIZO West-Vlaanderen.

“Dit jaar merken we echter een daling van een goeie 10 procent (11.203). Dat is een trend die we nauwlettend in de gaten moeten houden. UNIZO blijft zich desondanks inzetten voor mensen die ervan dromen om zelfstandig te worden. De economische en geopolitieke situatie van de afgelopen periode maakt het geen enkele ondernemer makkelijk, maar de economie heeft, zoals ik zei, doorlopend nood aan nieuwe ondernemers met creatieve en innovatieve ideeën. Een verhaal zoals die van Lowie en Guillaume toont dan ook aan dat het zeker mogelijk is.” 

Op naar de nationale verkiezing 

Met de verkiezing 'Starter van het Jaar' zet UNIZO jaarlijks inspirerende rolmodellen in de kijker die het afgelopen jaar de sprong waagden naar het ondernemerschap. Op 23 februari wordt de nationale winnaar bekend gemaakt.